Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Spanje

· leestijd 1 minuut Bij de les

Wij zijn dol op Frankrijk. De kleine dorpjes, ongedwongen, betaalbare campings met leuke huisjes en meestal aardige Fransen. De westkust met hoge golven en brede stranden tegenover de zuidkust met haar palmbomen. We houden van de ruige bergen en de diepe gorges met kolkende beken. Ja, we kunnen zo in een Frankrijk-reclame.

Het perfecte plaatje wordt elk jaar wel even op de proef gesteld. Ook dit jaar weer. Hoe leg je uit dat er een wespennest in je huisje zit. En hoe vinden we een garage die de lekke band van de auto wil plakken, en wel liever niet pas volgende week!?

Met ons middelbare-school-Frans én Google Translate bleek ‘t prima te gaan: wespen verdreven en band nog goedkoper geplakt dan in Zeewolde door een geinige Fransman met Antilliaanse roots die de meiden kostelijk vermaakte. Groen vinkje erbij voor Frankrijk.

Maar toen. Toen gingen we Spanje in, naar een huisje aan de Costa Brava. Daar waren we nog nooit op vakantie heen geweest. Dochterlief volgde de afgelopen jaren Spaans op school en wilde graag een keer Spaans kletsen. Dus hield ik mijn vooroordelen over volle stranden, luidruchtige hete steden en naar paella ruikende terrassen voor me. Zo staken we de Pyreneeën over.

En daar keek ik mijn ogen uit. Heuvels vol appelbomen en velden vol zonnebloemen. Kastelen op toppen van heuvels. Pittoreske baaitjes aan een knalblauw zee. Lekkere empenadas en vriendelijke Spanjaarden die net zo zangerig Spaans kletsen als de spelers in La Casa de Papel. Ja, heet was het wel. Maar met al die regen in Nederland zijn wij de laatsten die klagen.

Het is raar om je eigen kind te horen kletsen in een taal waar je zelf niks van verstaat. Met gemak bestelt ze de koffie, vraagt de weg en regelt een bootje.

Ik ga niet zomaar vreemd door mijn vakantieliefde voor Frankrijk nu in te ruilen voor Spanje hoor. En nu ik eraan terugdenk was de vakantie ooit in Italië, Oostenrijk, Zeeland en Roemenië ook geweldig. Het is eigenlijk gewoon erg leuk om nieuwe plekken te ontdekken. En, heel cliché misschien: wat heb ik met volle teugen genoten om er weer bij te zijn!

Nieuwe herinneringen gemaakt. Ik hoop jullie ook!

En nu op naar een nieuw schooljaar!