Afbeelding
Eigen foto

Gerline van der Bij nieuwe voorzitter TVZ

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE - De plaatselijke triatlonvereniging heeft vanaf begin april een nieuwe voorzitter in de persoon van Gerline van der Bij-Jaspers Focks. Die achternaam zal deels bekend klinken, Gerline is dan ook de dochter van de in 2020 bij een ernstig fietsongeval overleden oud-predikant Harry Jaspers Focks.

Er zal niet vreemd van opgekeken worden dat het sterkste onderdeel van de drie takken van sport die je bij TVZ kunt beoefenen, die van Gerline het fietsen is. Dat deed zij al van jongs af met haar vader: “Fietsen is de rode draad door zijn leven geweest, letterlijk en figuurlijk. Vroeger hadden we geen auto thuis en deden we dus sowieso alles met de fiets (en het OV). Zo zijn we ook op vakanties geweest in Frankrijk, Duitsland en Drenthe: rondtrekken met alle bagage op onze eigen stadsfietsen… Pas later, in mijn voorbereiding voor de marathon van Rotterdam, kocht ik een sportfiets, omdat ik een hamstring- blessure kreeg en op advies van de fysio één looptraining ging vervangen door fietsen. Vanaf dat moment ben ik ook vaker met mijn vader gaan fietsen, een rondje water was het eerste rondje wat we samen deden. Toen ik later een racefiets had, maakten we steeds vaker samen een tocht, we genoten er ontzettend van om dat samen te doen.”

Die marathon van Rotterdam was een belangrijk ijkpunt in het (sportieve) leven van Van der Bij, want een slanke den is zij nooit geweest. “In tegendeel zelfs! Toen ik vanaf 2010 verschillende keren ernstig ziek was, met ook diverse ziekenhuisopnames, is mijn overgewicht uiteindelijk vrij heftig geworden. Ik schaamde me daar ook erg voor en zat totaal niet lekker in mijn vel. Toen ik vervolgens een half jaar lang een longrevalidatie-programma mocht volgen, heb ik dat met beide handen aangegrepen en heb het roer omgegooid. Over alle ziektes die me overkomen waren had ik totaal geen controle, maar afvallen dat kon ik zelf. Ik begon tijdens de revalidatie met ‘hardlopen’: intervallen van 0,5 minuut joggen en 2 minuten wandelen. Uiteindelijk stond ik in 2016 aan de start van de marathon van Rotterdam: 42 kg lichter en klaar voor 42 km hardlopen!”

Van der Bij is in Zeewolde overigens niet slechts bekend als dochter van een BZ-er. Eerder hadden zij en haar man Anton de speelgoedwinkel Tante Kim en nu voeren ze sinds 2003 samen een ander bedrijf. Krijgt TVZ dan een voorzitter met specifieke expertises? “Ik ben gewend om vrij gestructureerd met een plan te werken. Om haalbare en concrete doelen te omschrijven, met een beoogd tijdpad. Mijn ervaring is dat als je helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken, het dan veel meer kans van slagen heeft. En vooral: zo’n plan moet niet te ingewikkeld zijn, maar heel kort en bondig. Goed praktisch uitvoerbaar ook.”

Voor TVZ, die net als andere verenigingen te lijden heeft gehad onder de lange coronaperiode (en ook de sluiting van het zwembad) en daardoor het ledenaantal zag zakken, zal dit goed van pas komen. Gerline ziet de toekomst positief tegemoet: “Met Raphael Mennen hebben we een fantastische nieuwe zwemtrainer! Hij geeft op een positieve, motiverende manier hele technische trainingen. Echt gericht op verbetering van techniek en snelheid en dat motiveert ontzettend. En er worden als voorbereiding op de Zeewolde Endurance ook diverse opstartcursussen georganiseerd: een borstcrawlcursus, een wielrencursus en jeugdclinics. Onze triatlon-trainster Annemarie Rustenburg heeft voor dat laatste een mooi programma opgezet en de organisatie van de Zeewolde Endurance gaat de (middelbare) scholen bezoeken voor promotie!”

Meer informatie: www.tvz-zeewolde.nl.