Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Een beetje aandacht over

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik ben wat te vroeg en zit nog even in de auto te wachten. ‘t Is koud buiten. Ik heb namens mijn school een afspraak op een basisschool.

Tegenover me komt een auto te staan. Een dikke middenklasser. Vader stapt uit. Hij doet het achterportier open. Een meisje van een jaar of zes stapt uit. Dan haalt hij een step uit de achterbak. Als hij die naast de auto op de grond smijt hebben die twee m’n aandacht pas echt. “Schiet eens op”, zegt de man geërgerd; “slome”. 

Het meisje pakt de step op. Ze heeft haar zomerjasje nog aan. En haar haren zijn vanochtend niet gekamd. ‘t Piekt aan alle kanten uit haar staart. 

Ze heeft haar step nu rechtop en wurmt haar rugzak op haar rug. Blijkbaar staat ze in de weg. Hij duwt haar hard opzij, snauwt iets, en haar step valt weer om. Zonder te groeten stapt hij in. Het meisje kijkt de auto na en loopt dan langzaam het lege schoolplein op. Pas over veertig minuten begint haar school.

Het kriebelt in m’n maag. Ik wil die man wel achterna rijden en ‘m dan zeggen dat zijn kind nog een zoen wilde. En een liefdevol woord. Een complimentje. En net zo’n lekkere warme jas als hij. 

Op dat moment komt de juf waar ik een afspraak mee heb aanfietsen. Ze zet haar fiets in het rek. Naast de step. Ze zwaait naar het meisje, waarop zij komt aanhuppelen en naast haar mee naar binnen gaat. Ik stap uit.

Als ik even later aan de thee zit knik ik naar het spelende meisje in de hoek en kijk vragend naar de juf. “Zij is mijn speciale leerling. Heeft wat extra’s nodig in het leven.”

We bespreken snel de dingen waar ik voor kom. Als ik m’n jas weer aantrek zie ik dat juf inmiddels bezig is om een mooie vlecht in het haar bij het meisje te maken. Het meisje heeft haar thee bijna op. Ik neem het tafereeltje in me op. Wat een topjuf! Om bakken liefde uit te strooien al voordat de schooldag begonnen is. Petje af voor basisschooljuffen. En meesters trouwens ook.

“Weet je wel dat jij haar zus in de brugklas hebt?”, zegt de juf me. Ze noemt haar naam. Ach, nu zie ik de gelijkenis. “Als je nog wat aandacht over hebt; ook zij kan het goed gebruiken.”