Afbeelding
Foto: Kamp Nagele (Directie van de Wieringermeer, Kampen

Openbaarheidsdag 2023 Het Flevolands Archief

Cultuur

FLEVOLAND - Aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar vervalt de beperking van de openbaarheid van sommige archieven en archiefstukken. Dit jaar valt onze openbaarheidsdag op 3 januari. De informatie uit deze openbaar gekomen archieven is dan toegankelijk voor onderzoekers, journalisten en publiek.

Het Flevolands Archief legt dit jaar de nadruk op de openbaar gekomen archiefstukken uit het archief van de Directie van de Wieringermeer (collectie 714). “Denk hierbij aan het verbod op schaften op de kamers van de werkkampen, omdat men anders “de slaapkamer bevuilt en in disorde brengt”.”
Ook zijn dossiers van de Rijksdienst ter uitvoering van de Zuiderzeesteunwet, het Secretariearchief van de Gemeente Urk, Dienst der Zuiderzeewerken, registers van de Burgerlijke Stand, milieuvergunningen en bodemrapporten van de gemeente Lelystad openbaar geworden. Omdat een beperking van openbaarheid vaak wordt vastgelegd voor 100, 75, 50 of 20 jaar, betreft het vooral stukken met als eindjaar 1922, 1947, 1972 en 2002.

Het Flevolands Archief is een archief dat zowel voor het grote publiek als voor de deelnemers in de Gemeenschappelijke Regeling (het Rijk, de Provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland) een betrouwbare en laagdrempelige partner is in het beheer en beschikbaar stellen van archieven in de provincie Flevoland.  

Meer informatie: www.hetflevolandsarchief.nl