Foto: Verbeelding&CO

Cultuureducatief seizoen voor basisscholen van start

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

ZEEWOLDE — Verbeelding&CO startte woensdag 20 september voor het 12e achtereenvolgende jaar het cultuur-educatieve seizoen in Zeewolde. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst niet in paviljoen de Verbeelding, maar in Batavialand in Lelystad. Het team van Verbeelding&CO, vele afgevaardigden van alle scholen en zeven leerlingen van basisschool De Richtingwijzer stapten om 14.00 uur in de Cultuurbus om deel te nemen aan het programma van CultuurPlus. 

Het werd een gezellige én leerzame middag om elkaar te ontmoeten, kennis te vergaren en inspiratie op te doen voor cultuuronderwijs op school via het programma CultuurPlus. In de ‘buis’ van het museum werd het hele gezelschap geïnspireerd door de educatieve voorstelling van Black Pencill. Ook de vele workshops, met diverse onderwerpen, droegen daaraan bij. Van film-educatie via archeologie tot ontwikkeling van de visie op cultuuronderwijs, er was voor elk wat wils. Groot én klein kwam volop aan bod. De leerlingen werden uitgedaagd om via een methode ‘object based learning’ voorwerpen zoals een lepel, oorringen en de tabaksdoos te onderzoeken. Ontdekkend en ervarend werd er de verbinding gemaakt met vondsten uit een scheepswrak.


Interessant... - Verbeelding&CO

“Deze start van het nieuwe schooljaar was echt een inspiratieboost!”, aldus programmamanager Marina van Arendonk. Alle deelnemers, volwassenen én kinderen, beaamden dat volmondig toen het gezelschap om 18.00 uur weer veilig in Zeewolde kon uitstappen. Inmiddels hebben alle scholen ingeschreven op het aanbod van Verbeelding&CO en werken Renée Vunderink, Jinte van Twillert – Verhaar en Marina van Arendonk met enthousiasme aan de eerste activiteiten die al voor de herfstvakantie gaan plaats vinden.

Het ziet er naar uit dat dit het laatste schooljaar zal zijn dat Verbeelding&CO een dergelijk boeiend en uitgebreid cultureel programma voor het Zeewolder basisonderwijs zal kunnen aanbieden. De gemeente heeft aangekondigd na het seizoen 23/24 hiervoor geen geld meer beschikbaar te hebben. Aan een zorgvuldige opbouw van ervaring in ontwikkeling en organisatie van cultuureducatieve programma’s zal, daarmee een tamelijk abrupt einde komen, als het voorgenomen culturele beleid zal worden doorgezet.

Meer informatie over cultureel onderwijs voor de basisscholen in Zeewolde is te vinden op www.verbeeldingenco.nl en www.cultuur.plus.