hyperscale datacenter op Trekkersveld 4 in Zeewolde. Aan het beeldmateriaal kunnen geen rechten worden ontleend.
hyperscale datacenter op Trekkersveld 4 in Zeewolde. Aan het beeldmateriaal kunnen geen rechten worden ontleend. (Meta)

Gemeente Zeewolde maakt afspraken met Meta bekend

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Vandaag heeft het college een samenvatting openbaar gemaakt van de extra, bovenwettelijke afspraken die zijn vastgelegd door de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland en Meta. “De afspraken zijn vastgelegd in een anterieure overeenkomst die door de drie partijen ondertekend is en gaan onder andere over het gratis beschikbaar stellen van restwarmte en Meta’s investeringen in de lokale en regionale economie”, meldt het college in een zojuist verschenen persbericht.  

Aangegeven wordt dat de afspraken ‘verder betrekking hebben op de toepassing van zonnepanelen, de landschappelijke inpassing, technische aspecten van de warmteafgifte, communityprogramma’s en de infrastructuur rondom het terrein’. Ook de al eerder gestelde voorwaarden door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over de aankoop van de grond zijn opgenomen, staat in het persbericht te lezen.  

Landelijke discussie
Wethouder Egge Jan de Jonge: “Er is sinds de bekendmaking van de mogelijke komst van Meta naar Zeewolde veel landelijke discussie over datacenters. Dat is goed, maar die discussie moet wel gevoerd worden op basis van feiten. Het is daarom goed vandaag met Meta en de provincie Flevoland de samenvatting te delen van de afspraken die we samen gemaakt hebben.”

De Jonge stelt dat ‘Meta’s datacenters tot de meest duurzame datacenters ter wereld behoren’. “Daarnaast staan ze bekend om hun lokale betrokkenheid met hun community programma’s. Dat kunnen we nu ook laten zien met deze door alle partijen ondertekende overeenkomst.”

In november nam het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde al een positief besluit over de bestemmingsplanprocedure Trekkersveld 4. De ontwerpplannen zijn daarop ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. Ook maakte Meta bekend de initiatiefnemer te zijn van het mogelijk te vestigen datacenter op Trekkersveld 4.
Wethouder De Jonge zegt na het besluit van het college aangegeven te hebben dat de samenvatting van de overeenkomst eraan kwam. De gemeenteraad kon de hele overeenkomst al eerder inzien ter voorbereiding op het debat over de bestemmingsplanprocedure begin december. “En deze is vanaf vandaag dus openbaar.”

De samenvatting van de gemaakte afspraken is te vinden op www.zeewolde.nl/datapark.

Meer informatie over de datacenter aanpak van Meta is te vinden op https://datacenters.fb.com

De gemeenteraad neemt op donderdag 16 december een besluit over de plannen en daarmee de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00