Afbeelding
Foto: Gemeente Zeewolde

Raadsinformatieavond over datacenter toch achter gesloten deuren

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Vanavond, donderdag 21 april om 20.00 uur, is er een openbare raadsvergadering. Aansluitend zou er een openbare raadsinformatiebijeenkomst zijn over het datacenter. Maar nu blijkt deze toch niet openbaar, en daardoor ook niet te volgen voor inwoners van Zeewolde. Dat meldt Lokale Omroep Zeewolde.

Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie zouden dinsdag besloten hebben dat de bijeenkomst achter gesloten deuren zal plaatsvinden, “omdat er over geheime stukken gesproken wordt”. Oppositiepartijen lieten weten niet te spreken te zijn over de plotselinge wijziging.

Tot dinsdag stond de raadsinformatieavond nog als openbaar ingepland. Op de gemeentelijke website stond volgens LOZ vermeld dat ‘nieuwe raadsleden up-to-date gebracht zouden worden over de mogelijke komst van het datacenter’. Het zou juist niet gaan over geheime stukken: “Het gaat niet over zaken waar geheimhouding voor geldt, de anterieure overeenkomst en welke (juridische) mogelijkheden er nu zijn voor het vervolg”, stond er volgens LOZ te lezen. Leefbaar Zeewolde zegt in een reactie ‘dat dit gebaseerd zou zijn op een misverstand toen hier vorige week toe werd besloten door de fracties’.

Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde meldde aan LOZ dat de bijeenkomst geheim wordt ‘omdat de partij het juist wel wil hebben over het tegenhouden van het datacenter van Meta’: “Wij wilden heel graag weten welke juridische mogelijkheden er allemaal zijn om iets tegen het datacenter te doen. Nu blijkt dat de juridische context daarvan helaas nog geheim is. Dus dat deel moeten we nog geheim doen.”

Actief Zeewolde en VVD Zeewolde hebben dinsdagavond in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde kritiek geuit op het geheim maken van de bijeenkomst. Beide geven aan dat de plotselinge wijziging voor hun als een verrassing kwam: “Het was geen misverstand, we hebben met elkaar afgesproken dat dit een openbare informatiebijeenkomst gaat worden”, zegt Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde. “Betekent dit dat beide fracties iets willen laten horen wat niet naar buiten mag komen? Dat is mijn interpretatie, maar ik kan mij voorstellen dat inwoners dat zich ook afvragen. Valt er wat te verbergen?” Volgens Van Bruggen is deze zet niet fraai voor de beeldvorming. “Juist van fracties die in hun verkiezingsprogramma steeds riepen: “Wij zijn transparant en open.”

Van Bruggen vraagt zich ook af waarom er niet voor is gekozen om aan het einde van de bijeenkomst het deel over de geheime stukken in het geheim te doen. “Dat is de juiste volgorde”. Volgens Prins kan dat niet ‘omdat het overgrote deel van het overleg nu over de geheime stukken gaat. Nieuwe raadsleden worden nog wel bijgepraat, maar dat zal volgens haar niet veel tijd in beslag nemen en gebeurt daarom ook in het geheim.’