Afbeelding
Foto: impressie datacenter Zeewolde

Soap rond datacenter Zeewolde gaat verder

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Het politieke programma De Hofbar stond woensdag 20 april wederom in het teken van de mogelijke komst van het hyperscale datacenter in Zeewolde.

Presentator Rutger Castricum reisde af naar Zeewolde om erachter te komen wat er gaat gebeuren ‘nu met de nieuwe gemeenteraad vrijwel heel Zeewolde tegen de komst is van het datacenter van Meta’.

Hij sprak onder meer met tegenstanders van het datacenter Susan Schaap (stichting Datatruc) en Sipke Veenstra. Zij geven aan blij te zijn dat Meta op de pauzeknop heeft gedrukt. Maar daarmee is de mogelijke komst van het datacenter volgens hen niet van de baan. “Het college is er nog steeds van overtuigd dat dat ding er komt”, aldus Susan. Volgens haar weet ook niemand wat ooit de motivatie is geweest van de gemeente om het megadatacenter naar Zeewolde te halen. “Wij zijn als inwoners nooit in het proces meegenomen.”

De transparantie rondom het datacenter is volgens De Hofbar ver te zoeken. Zeker nu bleek dat de raadsinformatieavond over het datacenter afgelopen donderdag 21 april eerst wel en later niet openbaar zou zijn.

Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde zei niet te weten waarom de raadsinformatieavond achter gesloten deuren zou plaatsvinden. “De burgemeester kan besluiten om geheimhouding op te leggen en daar moet je je aan houden.”

De gemeente Zeewolde is volgens wethouder Egge Jan de Jonge klaar met de procedure. “Het is nu aan het Rijk om de volgende stappen te zetten.”

Of Zeewolde op hulp van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kan rekenen is nog maar de vraag. Hij gaf in De Hofbar aan dat hij als minister een bestaand bestemmingsplan niet kan wijzigen.

Volgens Peter Nicolaï (emeritus hoogleraar publieksrecht en senator in de Eerste Kamer) kan Zeewolde nog wel van het datacenter afkomen door ingrijpen van minister De Jonge. “Hij kan een aanwijzing geven aan de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen of het bestaande bestemmingsplan schorsen en vernietigen.”

Inmiddels heeft het Meta-datacenter er een geduchte tegenstander bij. Volgens De Stentor wil de milieuclub Mobilisation for the Environment de komst via de rechter tegenhouden.

Het bestemmingsplan Trekkersveld 4 met bijbehorende stukken ligt nog tot 4 mei a.s. ter inzage bij het publiekscentrum van het gemeentehuis in Zeewolde. Het bestemmingsplan (met bijbehorende stukken) is ook digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl

Aanvullende informatie over inzage(termijn), beroepsmogelijkheden en inwerkingtreding is te vinden via www.zeewolde.nl/bekendmakingen