Afbeelding
Foto: Gemeente Zeewolde

Nieuwe jeugdraad aan de slag

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – In de raadzaal installeerde burgemeester Gerrit Jan Gorter donderdagmiddag 20 oktober de nieuwe jeugdraad van Zeewolde. Na het afleggen van de belofte door alle leden was de installatie van de jeugdraad 2022-2023 officieel en kon de raad aan de slag.


Na het afleggen van de belofte ontvingen de raadsleden een boeket bloemen en een persoonlijk toegangspasje tot het gemeentehuis - Gemeente Zeewolde

Normaliter wordt deze feestelijke installatie bijgewoond door familie en vrienden. Vanwege de stijgende coronagevallen was er voor gekozen om het dit keer zonder publiek te doen. De beëdiging kon via een livestream gevolgd worden.

De jeugdraad is voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar die in groep 7 en 8 van het basisonderwijs zitten. De raad bestaat uit 22 leerlingen van de elf basisscholen in Zeewolde: elf uit groep 7 en elf uit groep 8. Elk jaar wordt de jeugdraad voor de helft ‘ververst’. De achtste groepers nemen telkens afscheid, zodat er weer plek komt voor leerlingen uit groep 7.

De jeugdraad Zeewolde bestaat al sinds 2008. De leerlingen, die zich vrijwillig voor de rol als raadslid hebben aangemeld, zijn door hun klasgenoten gekozen. De jeugdraad bespreekt wat er onder de kinderen leeft en wat zij graag in en aan Zeewolde zouden willen verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van speelterreinen, groenvoorzieningen en kinderactiviteiten. Hiervoor vergadert de jeugdraad ongeveer acht keer per schooljaar in de raadzaal in het gemeentehuis. De raad heeft een eigen budget en mag ook zelf bepalen waar dat aan wordt besteed.

In de loop der jaren zijn er al tal van initiatieven verwezenlijkt door de jeugdraad. Zo werd vorig jaar november een bankje geplaatst in het ‘Fire Flame Park’; het plantsoen aan de Kwartiermakerslaan, nabij de Molenbuurt en kregen een aantal lokale organisaties onlangs een EHBO-koffer door de jeugdraad uitgereikt.
Ook schreef de jeugdraad een eigen verkiezingsprogramma en voerde zij een debat met de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen.

Het deelnemen aan de motiemarkt waar de jeugdraad hun ideeën mochten pitchen (waaronder een pumptrackbaan) was wel een van de leukste dingen van afgelopen jaar, meldde de tweedejaars jeugdraadsleden. Hoogtepunt was het bezoek aan Westerbork, dat door de leden als ‘zeer leerzaam’ werd ervaren.

Met het afleggen van hun belofte beloven de raadsleden hun best te doen voor de jeugd in Zeewolde. De ideeën voor het komende jaar reikten nog niet veel verder dan ‘Zeewolde frisser en leuker te maken’. Het enige concrete voorbeeld kwam van Julie die een ‘snorkeltuin’ bij het Tulpeiland wel ziet zitten.

In de nieuwe jeugdraad 2022/2023 hebben zitting: Lisan en Brian (’t Wold), Kaj en Rosalynn (De Wetering), Aram en Remko (De Richtingwijzer), Feline en Dean (Het Mozaïek), Rhodé en Nathan (In de Lichtkring), Julie en Stijn (Kaleidoscoop), Bishoy en Sarah (De Regenboog), Milan en Maarten (De Toermalijn), Floris en Lauren (Christiaan Huygens), Hayley en Michaëla (‘t Kofschip) en Sophie en Roosmarijn (Panta Rhei).

De begeleiding van de raad is in handen van raadsadviseur Marlien de Kruijf en de gemeenteraadsleden Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde), Femke van Wijk (ChristenUnie) en Martijn Wortman (VVD).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding