Afbeelding
Archieffoto: Jorick van Rijs

Regels omtrent carbidschieten en afsteken vuurwerk

Gemeente

ZEEWOLDE – In de Zeewolderhoek, op een speciaal daarvoor afgezet gebied, mag op zondag 31 december van 13.00 tot 17.00 uur met carbid geschoten worden. Voorgaande jaren mocht er al vanaf 10.00 uur geschoten worden, maar bij het bepalen van dit nieuwe tijdstip is rekening gehouden met de Zondagswet.

Deelnemen aan het carbidschieten kan alleen als je je vooraf hebt aangemeld en toestemming hebt verkregen van de gemeente. Aanmelden kan tot en met 27 december via een online aanmeldformulier op https://www.zeewolde.nl/carbidschieten.

Regels

Aan het carbidschieten zijn een aantal regels verbonden. Zo moet bijvoorbeeld de hoofdschutter afkomstig zijn uit de gemeente Zeewolde. Er mag alleen met melkbussen worden geschoten van maximaal 40 liter met plastic, een doek of bal en alleen in oostelijke richting (richting het Wolderwijd). Carbidkanonnen zijn niet toegestaan. Gemeente en politie controleren of iedereen zich aan de regels houdt.

BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller)

Om het carbidschieten veilig en zonder ongelukken te laten verlopen moet er per carbidbus een BOCK (Bewust Oplettende Carbid Knaller) aangewezen worden. De BOCK (18 jaar of ouder) houdt in de gaten of het carbidschieten goed en veilig verloopt.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 en 1 januari 02.00 uur. In het centrum mag pas vanaf 19.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Dit geldt voor het gebied binnen de Gelderseweg, Horsterweg, Zuiderzeeweg, Flevoweg, Flevoplein en Stevinweg. 

Vreugdevuren zijn niet toegestaan tijdens Oud en Nieuw.

Vuurwerkoverlast

Steek je wel vuurwerk af buiten de geldende periode dan loop je het risico een boete te krijgen. Jongeren tot en met 17 jaar wacht een alternatieve straf georganiseerd door bureau Halt. Overlast van (illegaal) vuurwerk kan gemeld worden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via misdaad Anoniem, 0800-7000. Meer informatie: https://www.zeewolde.nl/vuurwerk-afsteken