Het weidse landschap van Flevoland
Het weidse landschap van Flevoland Foto: Zeewolde Actueel

“Superkazerne de volgende flop”

· leestijd 1 minuut Ingezonden

ZEEWOLDE – De plannen van Defensie om in Zeewolde een superkazerne neer te zetten houden de gemoederen flink bezig. In de ogen van melkveehouder Carla Dekker wordt dit project ‘de volgende Flevolandse flop’.

Als je een centraal punt in Nederland zoekt, dan kom je al snel uit in Zeewolde. Zeewolde is een jonge agrarische gemeente in Flevoland. Met ogenschijnlijk veel ruimte vergeleken met de randstad. Melkveehouder Carla Dekker groeide op in Flevoland en kan die ruimte erg waarderen.

“De vergezichten, rechte lijnen en de frisse wind door mijn haren voelen voor mij als thuiskomen”, vertelt ze. “Buiten Flevoland ondervind ik daar wel eens onbegrip voor, maar dat deert mij niet. De Flevolandse klei is mijn thuisbasis.”

Dat het ministerie van Defensie zijn oog heeft laten vallen op die prachtige ruimte bevalt Carla niks. “Een superkazerne en oefenterreinen worden gepland op kleigrond waar nu koeienweides worden afgewisseld met tulpenvelden en akkers met aardappelen en spruiten. In dit gebied zijn ook grote loofbossen en er vindt recreatie plaats. Het is één van de mooiste gebieden binnen Flevoland.”

Datacenter

“De commissaris van de Koning, de heer Verbeek zei dat hij Den Haag een actieve lobby heeft gevoerd om Defensie naar Flevoland te halen. Uit het verleden weten we ook dat er een actieve lobby is geweest om het Datacenter naar Flevoland te halen en eerder vliegveld Lelystad. Allemaal grote projecten die veel ruimte nodig hebben, waarin grote sommen gemeenschapsgeld is gestoken maar die ronduit een flop zijn geworden.

Voor het Datacenter zijn vier boerderijen uitgekocht, het bestemmingsplan ligt nog bij de Raad van State, maar Meta zegt dat het afziet van een Datacenter op die plek. Landings- en vertrekbanen voor Lelystad Airport liggen al klaar naast een complete vertrek- en aankomsthal. Ook hier zijn vele boerenbedrijven voor opgekocht. En dan hebben we nog Oostvaarderswold waarvoor veel boerenbedrijven hebben moeten wijken. Natuurlijk ook opgekocht met gemeenschapsgeld om een verbindingsstrook te maken tussen de Oostvaardersplassen en de Hoge Veluwe.”

Oosterwold

Maar dat is volgens Carla nog niet alles. “De gemeente Almere hikt nu aan tegen de resultaten van Oosterwold I, een project met grote en betrekkelijk goedkope bouwkavels. Een project van… jawel provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en gemeente Almere. Kopers kregen veel vrijheid bij het ontwerpen en bouwen van hun woning maar bewoners waren zelf verantwoordelijk voor infrastructuur. Helaas blijkt dit ook een flop te zijn, schoon water en bereikbaarheid kosten nu veel gemeenschapsgeld.”

“Eenieder met een gezond boerenverstand is van mening dat het ministerie van Defensie zijn beperkte budget verstandig moet gebruiken”, gaat Carla verder. “Bijvoorbeeld om de bestaande kazernes en oefenterreinen op te knappen en te vernieuwen in de regio’s waar deze al zijn gevestigd. En veel te investeren in personeel en materieel. De werkgelegenheid is dan beter verspreid over Nederland en niet geconcentreerd. Militairen zijn nu gewend om op hoge zandgronden hun oefeningen te doen maar als deze oefeningen in de herfst gedaan worden en ze wegzakken in de natte klei dan zullen ze terugverlangen naar de oude oefenterreinen die bij slechte weersomstandigheden beter begaanbaar zijn. Maak van de Superkazerne niet de zoveelste flop in Flevoland.”