Mogelijke locatie defensie kazerne
Mogelijke locatie defensie kazerne Foto: Eddy Berendse

Leefbaar Zeewolde: ‘Superkazerne; wordt Zeewolde in het ootje genomen?’

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Leefbaar Zeewolde heeft op 31 januari het ministerie van Defensie verzocht om uiterlijk 1 maart duidelijkheid te geven over de plannen voor een superkazerne in Zeewolde. In de brief werd ook verzocht om contact op te nemen voor een gesprek over dit onderwerp. “Er is op geen enkele manier door Defensie gereageerd op onze brief”, laat Manno Jonker namens de fractie van Leefbaar Zeewolde weten. 

“De lokale politiek heeft onlangs een afschrift ontvangen van de antwoorden die Defensie heeft gegeven op vragen die onder andere door de betrokken boerenfamilies waren gesteld. Er wordt weinig duidelijkheid gegeven. De antwoorden zijn in het algemeen een herhaling van wat al bekend was en daarmee vooral vaag.
Wel geeft men nog steeds aan van plan te zijn om rond de zomer een definitief besluit te nemen over de voorkeurslocatie van de Superkazerne en welke ruimtelijke procedure gevolgd gaat worden. Er wordt nadrukkelijk gesproken over de mogelijkheid van een Rijksinpassingsplan waarbij vanuit Den Haag een besluit wordt genomen en inspraak niet meer zal zijn dan een wassenneus.”

Leefbaar Zeewolde zegt geërgerd te zijn ‘dat onze gemeente te maken krijgt met door het Rijk gestuurde plannen, zonder dat er op tijd een goed overleg en inspraak met de burgers van Zeewolde kan plaatsvinden’. “Omdat er nog steeds geen inhoudelijke informatie wordt verstrekt, is het wat ons betreft prioriteit om met de lokale politiek en de inwoners in gesprek te gaan over de vraag of er überhaupt plaats is voor zo’n grootschalige ontwikkeling van een Superkazerne met oefenterrein van 500 hectare. Wij willen nú een gedegen inspraak-traject met de inwoners van Zeewolde op basis van de juiste informatie.”

Argumenten die Defensie aandraagt voor de locatie bij de Nijkerkerbrug zijn centrale ligging, betaalbaarheid van de grond, dicht bij werknemerspotentieel, werkgelegenheid en voldoende oppervlakte. “In de ogen van Leefbaar Zeewolde zijn de huidige lokale omstandigheden; de natuur, de inwoners, de betrokken boeren en hun families en bestaande toeristische aantrekkelijkheid voor het leven, werken en recreëren essentieel. Wij vinden een inbreuk hierop zeer onwenselijk.”

In een nieuwe brief aan het Ministerie van Defensie heeft Leefbaar Zeewolde de oproep gedaan om vóór 12 mei in gesprek te gaan met de gemeente en haar inwoners om meer duidelijkheid te geven over de voorgenomen plannen met betrekking tot de Superkazerne op het grondgebied van Zeewolde.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00