Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Paul van Ferneij schaatst voor vierde keer ‘de Weissensee’

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Paul van Ferneij neemt voor de vierde keer deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. De 54-jarige Zeewoldenaar heeft zich voor de 200 km lange toertocht van vrijdag 27 januari ingeschreven. 

Als het vroor en er op sloten en kanalen ijs lag, schaatste Paul van Ferneij als klein jochie al wel, maar dat stelde volgens hem nog niet al te veel voor. In de strenge wintermaand februari 2011 kreeg de Zeewolder makelaar echter een duwtje. “Iemand nodigde me uit mee te schaatsen over het Wolderwijd. We reden tot aan het aquaduct bij Harderwijk en weer terug. Ik vond het geweldig. Daarna werd het wat serieuzer en in 2017 begon ik echt te trainen.” 

Het ging daarna letterlijk zo snel dat Paul zich in 2018 voor het eerst inschreef voor de Weissensee. “Dat jaar heb ik de 100 km gereden. Dat ging goed en het jaar erna durfde ik de toertocht van 200 km voor het eerst aan. Dat heb ik ook gedaan in 2020. Vervolgens kwam corona en konden er geen tochten meer worden georganiseerd.” Aanvankelijk schaatste Paul met enige maten, maar die haakten afzonderlijk van elkaar af. “En bij de tocht moet je het toch zelf doen. De een schaatst nu eenmaal harder, de ander langzamer. Meestal haak ik bij een groepje aan tot er een rustpauze is en daarna kijk ik of er een ander groepje is waar ik een eind mee op kan schaatsen.” 

Het natuurijs van de Weissensee is niet te vergelijken met het kunstijs van de Vechtsebanen in Utrecht, waar Paul zich vanaf september ging prepareren op de tocht. “Wat dat betreft bood de openluchtbaan Flevonice in Biddinghuizen meer overeenkomsten met de Weissensee, maar die baan is helaas gesloten.” 

Paul weet dat hij ‘zichzelf een aantal keren zal tegenkomen’ tijdens de tocht, maar daar ziet hij niet tegenop. “Daar moet je doorheen, dat hoort er gewoon bij. Ik zal ook ongetwijfeld drie of vier keer vallen. Vaak gebeurt dat zo maar ineens. Gelukkig is er doorgaans niets aan de hand en is het een kwestie van direct weer opstaan en verder gaan.”

Paul heeft het prettige vooruitzicht dat zijn vrouw Patricia, ijs en weder dienende, bij de finish op hem staat te wachten. Ze zal hem dan ongetwijfeld met open armen en misschien wel bloemen ontvangen. “Laat ik het niet mooier voorstellen dan het is: 200 km is een klere-eind. Maar het buiten rijden door de frisse lucht is schitterend, daar verheug ik me echt op. En gelukkig mag het allemaal weer. De tocht wordt altijd prima georganiseerd. De vorige keer kwam ik binnen na ruim elf uur, ik hoop dat nu tien en een half uur haalbaar is. Bij de finish is het elk jaar weer één groot feest. Dan is iedereen blij.”

Op zaterdag 28 januari vindt het Open Nederlands Kampioenschap plaats op de Weissensee. De Alternatieve Elfstedentocht voor prestatierijders is op woensdag 1 februari. Daarnaast zijn er verschillende toertochten. Ook is er enkele avonden een ‘blarenbal’ en is er een ‘bingo met Jannes’.  

Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00