Afbeelding
Zeewolde Actueel

Notaris Schaap al 15 jaar in Zeewolde gevestigd

· leestijd 2 minuten Zakelijk

ZEEWOLDE – Notaris Schaap is 15 jaar in Zeewolde gevestigd. Op 1 juli 2006 begon mr. R.C.M. (René) Schaap ‘voor zichzelf’ aan Kerkplein 12a. Best bijzonder om hier bij stil te staan.

Interesse direct gewekt
René Schaap (bijna 58) woonde en werkte eind vorige eeuw nog in het oude centrum van Amsterdam. “Dat was toen nog niet autoluw”, blikt hij terug. “Je had smalle straatjes en veel auto- en brommerverkeer. Mijn vrouw en ik waren op een gegeven moment helemaal gaar van het motorenlawaai.” Na een verjaardag in Veenendaal reden de Schaaps op een keer via de polder terug naar Amsterdam. “We kwamen door Zeewolde en ik dacht meteen: wat een mooie plaats! Het was totaal anders: heel ruim opgezet, heel veel groen, recreatiemogelijkheden, sport, water… Mijn interesse was direct gewekt.” Het toeval wilde dat er kort daarna een vacature werd geplaatst in het Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie voor een kandidaat-notaris in Zeewolde. “Dat was in het kantoor van Jan Bunschoten. Ik kon eind 2001 beginnen. De officiële benoeming door de Koningin ging in per 1 maart 2003. Bunschoten zelf was intussen helaas overleden, ik ging een maatschap aan met mr. L.C. van der Valk-Post. Vanaf 1 juli 2006 gingen we gescheiden verder en begon ik voor mezelf. Mijn kantoor kwam op Kerkplein 12a. Het is een heel mooie locatie. Op vrijdagochtend heb je op het plein de markt. Dat zorgt voor extra gezelligheid. Ik zit er prima en heb nooit spijt gehad.”

Door zijn werk als notaris komt Schaap dagelijks met veel andere mensen in aanraking. Dat houdt voor hem het vak ‘levendig’. “Particuliere cliënten, ondernemers, banken, makelaars, hypotheekadviseurs, accountants, projectontwikkelaars, advocaten, echtscheidingsbemiddelaars, het zijn allemaal verschillende partijen en ze zijn op hun manier belanghebbend. Ik mag daarbij meedenken, adviseren en faciliteren.” Schaap specialiseerde zich als ‘EPN estate planner’, waarbij hij samen met de cliënt kijkt hoe een nalatenschap fiscaal zo aantrekkelijk mogelijk kan worden overgedragen. “Verder ben ik met name gericht op onroerend goed, ondernemingsrecht en familierecht. Zodoende komen er heel wat mensen aan tafel. Dat vind ik het leuke van mijn beroep. Je mag meekijken in de privéverhoudingen van mensen. Dat is uiteraard vertrouwelijk, notarissen hebben wettelijk een geheimhoudingsplicht. Cliënten schenken je vertrouwen, maar je moet dat wel verdienen.”

Cliënten gaan voor
Schaap begon in 2006 met één medewerker, momenteel zijn er elf in dienst. “Tussen 2008 en 2014 heeft het onroerend goed het moeilijk gehad, de notarissen ook. Ik heb toen ook afscheid moeten nemen van medewerkers. Sinds 2014 gaat het gelukkig beter.” Met corona kreeg iedereen te maken, het notariaat niet uitgezonderd. “Notaris werd als een vitaal beroep aangemerkt en werk bleef er volop. Kopers en verkopers zijn altijd blij, maar feestelijke gebeurtenissen bleven achterwege en feliciteren kon even niet via het geven van een hand. Voor het tekenen van aktes moesten er soms bijzondere locaties worden gezocht.”

Schaap werd zelf in 2005 Zeewoldenaar en probeerde als notaris op zijn manier maatschappelijk betrokken te raken. “Zo ben ik enige tijd lid geweest van de Lionsclub en kwam ik in een adviescommissie van de voetbalvereniging en het Toon Hermans Huis. Toch blijft het altijd schipperen met tijd, cliënten gaan toch echt voor. Ondertussen blijft het recht altijd in beweging. Als notaris moet je je vakliteratuur bijhouden en op de hoogte blijven van alle jurisprudentie.” Een notaris mag officieel doorgaan tot z’n 70e. “Of ik dat ga doen weet ik nog niet, maar ik heb het nog volop naar mijn zin in Zeewolde.”

Dit is een partnerbijdrage van:

Notaris Schaap, Kerkplein 12-A, Zeewolde, tel. 036-5472490, www.notarisschaap.nl, info@notarisschaap.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding