Afbeelding
Foto: Seniorweb Zeewolde

Seniorweb Zeewolde: vraag en antwoord

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Ook in 2023 staan de vrijwilligers weer voor u klaar om u kosteloos te helpen met uw computer, tablet, mobiel of randapparatuur. Ook als u geen lid bent van Seniorweb of nog geen senior bent.

Ieder vrijdagochtend van 10.00 – 12.00 uur kunt u bij De Meermin, Kerkplein 20 terecht met vragen over de diverse apparaten.

Iedere laatste donderdag van de maand is Seniorweb Zeewolde ook te vinden in Het Vraaghuis, Stevinweg 2. Voor deze maand is dat 26 januari van 14.00 – 16.00 uur.

Vraag van een lezer:

Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Bankieren via een app op een telefoon of tablet is veilig. Mobiel bankieren is zelfs veiliger dan internetbankieren via de computer. Banken gebruiken verschillende technieken om te zorgen dat hun apps zo veilig mogelijk zijn. Maar de gebruiker zelf moet ook zijn steentje bijdragen.

Houd app en apparaat up-to-date

Om te beginnen is het belangrijk dat het apparaat en de app van de bank bijgewerkt zijn. Op een telefoon en tablet staat een besturingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het apparaat werkt. De fabrikant brengt hier regelmatig updates voor uit. De updates verbeteren de beveiliging van het apparaat. Het is daarom belangrijk ze te installeren.

Dit geldt ook voor de apps op uw apparaat. Update daarom ook regelmatig de app van de bank. Of stel in dat apps altijd automatisch geüpdatet worden.

Beveilig telefoon of tablet

Stel een digitaal slot in op het mobiele apparaat. Op elk apparaat kan dat met een cijfercode. Daarnaast kan het vaak met een wachtwoord, vingerafdruk of zelfs gezichtsherkenning.

Deel codes niet

De app van de bank beveiligt u ook met een toegangscode. Deel deze codes en andere gegevens nooit. De bank vraagt nooit naar uw beveiligingscodes.

Vermijd openbare wifi-verbinding

Onderweg internetbankieren? Maak dan geen gebruik van openbare wifi-verbindingen. Internetcriminelen kunnen via simpele software meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Dat is mogelijk geen probleem als u informatie opzoekt via Google. Maar ga liever niet internetbankieren via zo’n verbinding. Het is wel veilig om te internetten via de 4G-verbinding van een provider. Hiervoor is een internetabonnement nodig.

Blokkeer bij diefstal of verlies

Is het toestel gestolen of kwijt, blokkeer dan eenvoudig de toegang tot de app. Dat kan vaak online via internetbankieren of door de bank te bellen.

Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00