Vraag buurtbemiddeling neemt toe in coronatijd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Vanwege de Corona werken we nog steeds zoveel mogelijk thuis en wordt er flink meer geklust. Daarbij hebben de kinderen nu vrij van school en wordt de zomervakantie in veel gevallen thuis gevierd. Geluidsoverlast is dan ook een veel gehoorde klacht. In combinatie met de stijgende temperaturen lijken de lontjes steeds korter te worden en gebeurt het dat spanningen wel eens (te) hoog op kunnen lopen. Het advies is natuurlijk om het niet zover te laten komen. Dat kan door op tijd een gesprek aan te gaan met elkaar. Buurtbemiddeling Zeewolde kan daarin adviseren of mee aan tafel gaan zitten om helpen conflicten op te lossen.

Maryam Satari is coördinator bij Buurtbemiddeling Zeewolde een project van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF). De aftrap van het project zou officieel plaatsvinden in mei, maar Corona strooide roet in het eten. Uiteindelijk is Buurtbemiddeling vanuit Het Vraaghuis aan de Stevinweg, toch van start gegaan. Daar is ze blij mee, want mede door de Coronacrisis neemt de vraag naar bemiddeling toe. “Mensen weten ons al te vinden. Tot nu toe hebben we al 25 casussen gehad.”

Vanwege de Coronamaatregelen lopen consulten voornamelijk telefonisch. Die afstand maakt het wel een stuk lastiger ervaart ook Maryam. “De behoefte aan direct contact is groot. Dat helpt ook vaak beter om een conflict te bespreken. Dat doen we dan ook, met in achtneming van de 1,5 meter afstand of door te praten via videobellen. Soms helpt ook een zorgvuldig opgestelde brief.”

Het advies is in ieder geval om niet te wachten tot de ergernis oploopt. “Dan wordt het namelijk lastiger om rustig een goed gesprek te voeren en je verhaal te doen. Boosheid roept vaak boosheid op en doet geen recht aan je boodschap”, licht Maryam toe. “Belangrijk is dat buren naar elkaar luisteren en elkaars relaas serieus nemen. Een goed gesprek kan leiden tot een oplossing waar beide buren blij mee zijn. MDF Buurtbemiddeling denkt graag mee. Wanneer een gesprek lastig lijkt, men advies nodig heeft of een conflict uit de hand dreigt te lopen, is het zinvol contact op te nemen.”

Oproep vrijwilligers

Naast professionele krachten van MDF en Welzijn Zeewolde zet Buurtbemiddeling Zeewolde ook vrijwilligers in. De eerste zes vrijwilligers zijn in maart met een training begonnen. “Maar voor een goede start hebben we zeker tien vrijwilligers nodig”, zegt Maryam. “Belangstellenden zijn welkom om zich te melden. De volgende trainingen starten in september en oktober.” De vrijwilligers hebben een onafhankelijke rol en hebben geheimhoudingsplicht. Belangrijk is dat ze goed kunnen luisteren.

Meer informatie en aanmelden: buurtbemiddelingzeewolde@mdflevoland.nl.

Iedere dinsdag van 10.00 – 12.00 biedt Buurtbemiddeling een vrij toegankelijk spreekuur in Het Vraaghuis.

Buurtbemiddeling Zeewolde wordt gedragen door Gemeente Zeewolde, Woonpalet en De Alliantie, MDF, Meerinzicht (WMO/PW), Kwintes, MDF, Icare, Tactus, UWV, Interaktcontour, Stichting MEE NL, Vluchtelingenwerk Nederland, Welzijn Zeewolde en Flevomeer Bibliotheek.

Afbeelding
Koninklijk varen met de "Piet Hein" in Zeewolde Cultuur 1 uur geleden
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 4 uur geleden
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 4 uur geleden