Afbeelding
Stookalert RIVM

Stookalert van kracht voor Flevoland

Algemeen

FLEVOLAND – Het RIVM roept mensen op om vandaag geen hout te stoken. Het stookalert wordt gegeven op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Het stookalert geldt voor meerdere provincies in Nederland, waaronder Flevoland.  

“Door niet te stoken kunnen gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving worden voorkomen”, aldus het RIVM. “Mensen zijn meer thuis, dus houdt een beetje rekening met elkaar.”

Houtrook bevat vele stoffen, waaronder fijnstof en roet. Naast luchtverontreiniging, geurhinder en roetneerslag kan houtrook ook directe klachten geven van luchtwegen of ogen. Met name mensen met al bestaande luchtwegaandoeningen kunnen hier last van hebben. Ook mensen met hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn extra gevoelig. ‘Vanuit gezondheidskundig oogpunt is het dan ook goed om blootstelling aan houtrook in de directe woonomgeving zoveel mogelijk te beperken. Rook is altijd ongezond. Ook voor de stoker zelf’. geeft GGD/GHOR aan op hun website.

Dus, ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.