Harry Jaspers Focks
Harry Jaspers Focks Eigen foto

Treffend en typerend: de Harry Jaspers Focks Stichting

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE — Mensen die hulp nodig hebben gewoon hulp bieden, ongeacht hun geloof, en zonder oordeel. Dat was precies zoals haar vader het altijd had gedaan, de twee jaar geleden overleden dominee Harry Jaspers Focks. Dochter Gerline startte in die geest, samen met haar man Anton van der Bij, een hulpverlenende stichting, en eert daarmee op treffende wijze zijn naam: de Harry Jaspers Focks Stichting. De stichting richt zich op de actuele situatie en biedt in eerste instantie hulp aan Oekraïne, maar het is de bedoeling dat er op langere termijn ook hulp geboden wordt aan mensen in nood in andere regio’s.

Zeer geliefd
Harry Jaspers Focks was, als mens en als predikant, zeer geliefd en gewaardeerd in Zeewolde, niet in de laatste plaats vanwege zijn buitengewone pastorale ‘drive’, over muren en grenzen heen. Iedereen in Zeewolde herinnert zich dominee Harry’s zorgende aanwezigheid, vooral als het er in de dorpsgemeenschap op aan kwam, in tijden van nood en verdriet. In 2016 haalde hij nog het nieuws toen hij de regenboogvlag hees voor de deur van kerkcentrum Open Haven, om zo steun te betuigen aan de LHBTIQ+-gemeenschap. Twee jaar geleden werd een eenzijdig ongeval met de fiets hem helaas noodlottig. Zeewolde verloor een markante persoonlijkheid.

Onvoorwaardelijke hulp
“Ik zat met mijn man te bedenken wat we konden doen voor Oekraïne, maar ook om daarna verder te gaan met het bieden van hulp”, vertelt Gerline Jaspers Focks. “Zo kwamen we op het idee van de stichting. We willen donaties binnenhalen om gericht spullen te kopen die echt nodig zijn en onvoorwaardelijk hulp bieden. Toen zei mijn zwager dat die manier van werken hem wel heel erg aan mijn vader deed denken. Daarop hebben we besloten om het in zijn naam te doen. En dat vind ik echt bijzonder.” Gerline begon aldus de stichting met haar man en zwager. Ze vormen samen het bestuur en er komen nog drie bestuursleden bij. Ze hebben zelf een startbedrag van 6000 euro bij elkaar gebracht. Hiervan moeten onder andere generatoren, speciale slaapzakken en waterfilters worden gekocht. Maar ze hebben nog zeker het dubbele nodig om al het nodige te kunnen aanschaffen.

Donaties
“We willen via social media-kanalen en onze nieuwe website donaties binnenhalen, en ook via onze eigen netwerken”, gaat Gerline verder. “Half april gaan we dan met een lading richting de grens van Polen en Oekraïne. Als het lukt, dan willen we daar ter plaatse ook nog inkopen doen, om zo de economie nog iets te stimuleren. Via onze familie kennen we mensen in Oekraïne. Zij nemen het aan de grens van ons over en zorgen dat de spullen op de goeie plek komen.”

‘Wat zou papa hebben gedaan?’
Het eerste transport dat onder de vlag van de stichting op pad gaat is gesponsord. Er is financiële hulp geweest met het regelen van de papieren voor transport, met de verplichte belettering op de wagen, en met het draaiend krijgen van de stichting in het algemeen. “Het is echt fijn dat we daar geen kosten voor hebben hoeven maken”, besluit Gerline. Het enige wat ik me vooral heb afgevraagd is: ‘wat zou papa hebben gedaan?’. En dat antwoord was duidelijk: de schouders eronder. Dat gaan we dus doen.”

Alle informatie over doneren op: https://www.harryjaspersfocksstichting.nl/

Harry Jaspers Focks tijdens een interview