Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Bouwe van der Weide volgt Egge Jan de Jonge op als raadslid CDA

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Bouwe van der Weide werd donderdagavond 29 september benoemd tot opvolger van Egge Jan de Jonge in de raadsfractie van het CDA. Ten overstaan van burgemeester Gerrit Jan Gorter legde hij hiervoor de raadseed af.

Voor Egge Jan de Jonge en zijn CDA waren de druiven zuur bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De christendemocraten verloor één zetel en hielden er daardoor slechts één over. De Jonge raakte tevens zijn wethouderschap kwijt en kondigde aanvankelijk aan dat hij de ene zetel van het CDA zou innemen. Daar kwam hij later op terug. Hij wond er geen doekjes om dat het hem heel dwars zat hoe Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie waren omgegaan met de discussie over de komst van het datacenter naar Zeewolde en hoe unfair hij het vond dat zij hem al het vuile werk hadden laten opknappen. De Jonge zei bang te zijn dat hij als raadslid cynisch zou worden. “Dan zou ik alleen een tegenmacht zijn die vanuit zurigheid reageert en dit is niet in het belang van inwoners en de gemeente Zeewolde”, lichtte hij bij de installatie van het nieuwe college op maandag 27 juni jl. zijn aanstaande vertrek toe.

De Jonge was op 27 maart 2014 benoemd tot raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Hij werd in de toen volgende raadsperiode voorzitter van de commissie Ruimte en Wonen en lid van de commissie Bestuur en Middelen. Tevens werd hij lid van de werkgeverscommissie die toezicht moet houden op (het werk van) de griffier. Op 19 juni 2017 volgde De Jonge vervolgens Gerben Dijksterhuis op als wethouder, toen deze vertrok om burgemeester van het Zeeuwse Borsele te worden. “We hebben je zien groeien in de rollen die je binnen het gemeentebestuur vervulde en dat deed je met verve”, prees burgemeester Gorter De Jonge donderdagavond. Voor het vertrekkende raadslid was er nog het traditionele afscheidscadeau, de raadsschaal. Of De Jonge, die intussen teruggekeerd is bij zijn oude werkgever Defensie, er echt blij mee was, valt te betwijfelen. “Die zal een mooie plek op zolder krijgen”, grapte hij.

Carla van Dongen, de nummer twee op de CDA-kandidatenlijst, gaf aan momenteel niet beschikbaar te zijn voor een plek in de raad, waarna Bouwe van der Weide (weer) in beeld kwam. Van der Weide kwam in 2017 voor het eerst in de gemeenteraad op het moment dat De Jonge ‘promoveerde’ tot wethouder. Na de verkiezingen van 2018 continueerde De Jonge zijn wethouderschap en werd Van der Weide CDA-fractievoorzitter.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 12 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 14 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 14 uur geleden