Egge Jan de Jonge
Egge Jan de Jonge Foto: Zeewolde Actueel

Egge Jan de Jonge (CDA) stapt uit gemeenteraad

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Oud-wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) maakte maandagavond 27 juni bekend dat hij zijn raadszetel ter beschikking gaat stellen. 

De Jonge liet zich maandagavond zeer kritisch uit over de totstandkoming van het coalitieakkoord van Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. Liever had hij gezien dat de hele raad erbij betrokken was geweest. Het laatste jaar was het onderlinge vertrouwen in de raad danig op de proef gesteld en had het formatieproces nou niet bepaald geholpen een cultuurverandering in gang te zetten. Alle vier nieuwe wethouders maakten deel uit van de oude ‘bestuurscultuur’. 

De Jonge liet weten alleen vertrouwen te hebben in Ernst Bron (ChristenUnie). Dat hij dit niet had in Winnie Prins, Helmut Hermans (beiden Leefbaar Zeewolde) en Erik van de Beld (ChristenUnie), had alles te maken met de discussie over het datacenter van Meta. Prins was voordat zij een jaar geleden werd weggestuurd als wethouder zijn collega in het vorige college. De Jonge kon maandagavond niet nalaten een sneer naar haar uit te delen. “De nieuwe coalitie zegt anders te willen werken door met burgerparticipatie te gaan werken. Wilden we dat in de vorige collegeperiode ook al niet en hadden we daarvoor geen wethouder benoemd?” 

Voorts stak het De Jonge dat Prins steevast met collegebesluiten over het datacenter had ingestemd en hem in verkiezingstijd op dit punt in feite keihard had laten vallen. Van ‘samen uit samen thuis’ was in ieder geval totaal geen sprake geweest. Ook tussen De Jonge en de nieuwe wethouders Hermans en Van de Beld was te veel gebeurd om nog door één (politieke) deur te kunnen. Al in verkiezingstijd was het enige malen tot een flinke aanvaring gekomen. Hoewel De Jonge in maart nog volop genegen was de raad in te gaan voor zijn partij, zag hij inmiddels wel in dat een constructieve samenwerking eigenlijk niet meer mogelijk was. “Ik ben bang dat ik dan alleen een tegenmacht ga zijn die vanuit zurigheid reageert en dat dit niet in het belang is van inwoners en de gemeente Zeewolde”, aldus de voormalige wethouder maandagavond.