Afbeelding
Foto: Het Mozaïek

Meester Harry Timmerman 40 jaar in het onderwijs

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Harry Timmerman van de prot. chr. basisschool Het Mozaïek uit Horsterveld is veertig jaar verbonden aan het onderwijs. Hij werd daarom maandag flink in het zonnetje gezet door collega’s en leerlingen. Meester Harry hoopt dat hij de laatste jaren tot aan zijn pensioen in goede gezondheid voor de klas mag blijven staan. “Elke week minimaal één keer hardlopen en één keer de racefiets pakken.” 

Kroontjespen

Harry Timmerman (64) komt oorspronkelijk uit Zuidlaren, wat volgens hem het mooiste dorp van het land is. “Daar heb ik nog een half jaar in klas 1 gezeten”, weet hij nog. “Twee kinderen zaten naast elkaar in een bankje met zo’n potje inkt ertussen. We schreven nog met een kroontjespen.” In Beilen maakte hij klas 1 en de rest van de lagere school af. “Ze hadden gelijk iets nieuws: een balpen.” 

Na zijn militaire dienst (die uiteindelijk meetelde om de veertig jaar onderwijs/overheidsdienst vol te maken) deed meester Harry (toen nog meester Timmerman) invalwerk in Diever, om vervolgens veertien jaar te gaan werken op de Gevers Deynootschool in Voorschoten. “Daar ben ik als leerkracht begonnen en eindigde ik als adjunct-directeur. Een week voor een zomervakantie overleed de toenmalige directeur en werd mij gevraagd die functie tijdelijk over te nemen. Dat heb ik het daaropvolgende jaar met behulp van de andere collega’s gedaan.”

Andere Harry

In 1999 solliciteerde Harry naar De Regenboog in Zeewolde. Daar volgde hij een andere Harry (Haasjes) op en kreeg er de combigroep 6/8 onder zijn hoede. “Ik kwam in maart en heb dat jaar er afgemaakt. Een jaar later kreeg ik groep 5.” Eind vorige eeuw werd De Regenboog gesplitst. De leerlingen uit Horsterveld gingen voortaan naar de speciale dependance, die later zelfstandig als Het Mozaïek verder zou gaan. Er gingen zelfs vier groepen naar het nieuwe gebouw van De Levant. “Onze leerlingen waren de eerste die er les kregen”, weet Harry nog. “Het was tijdelijk, daarna vertrokken we naar de Corridor en de Jade.”

Verhalen vertellen

Harry Timmerman is met Ieke van Boven de langstzittende leerkracht van Het Mozaïek. Hij had er elk jaar een van de bovenbouwgroepen. Momenteel staat hij voor groep 5 met 22 leerlingen. “Toen ik ooit begon, had ik 38 kinderen in de klas”, is Harry nooit vergeten. “Het was een combinatie 7/8. Je gaf nog aan twee klassen les. Vorig jaar had ik de combi 5/6 met in beide groepen drie niveaus en dan had je ook nog hoogbegaafden en kinderen met een zogenoemd ontwikkelingsperspectief. In de beginjaren stond ik vóór de klas en moest iedereen naar mij kijken, want ik deed alles voor op het bord. Van een leerkracht wordt nu veel meer verwacht, hij begeleidt nu meer.” 

Het werk mag dan anders zijn geworden, het werken met kinderen niet eens zoveel. En kinderen blijven kinderen, zo ervaart meester Harry het althans. “Ik ben zelf ook veranderd. Je neemt al je ervaringen toch mee. Ik heb er gelukkig nog volop lol in, maar heb wel elke week één keer hardlopen en één keer racefietsen nodig om in conditie te blijven.” 

Veranderend onderwijs of niet, Harry blijft zichzelf gelukkig altijd meenemen. “Ik vind het prachtig om met kinderen bezig te zijn met geschiedenis. Ik ben dan toch die oude meester die het ervan houdt verhalen te vertellen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding