Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Taalgedoe

· leestijd 1 minuut Bij de les

Van jongs af aan hou ik van taal. Ik kan er van genieten als mensen mooie volzinnen maken. Een dialect vind ik ook fascinerend. Hoe platter hoe leuker. 

Ergerlijke uitdrukkingen of moderne onzin vind ik irritant. En dom klinken. Maar het stomme is, dat ik die woorden soms zomaar overneem. 

Neem nou: ‘helemaal goed’. Dat moet men gebruiken als iets écht goed is. Niet als je aan de kassière vraagt of je ook contant mag betalen en dat ze dan zegt: “helemaal goed”. Dat slaat nergens op. 

‘Jeukwoorden’ noemen ze dat wel. Net als: ‘dat vind ik wel een dingetje’. Welk ding? En dan ook nog als verkleinwoord. Jak! 

Of: ‘een stukje’. Kijk zo: “Dat levert me een stukje irritatie op” of; “we gaan voor een stukje duurzaamheid”. Grappig dat niemand vraagt over welk stukje het dan gaat. 

Afgelopen week hadden we op mijn werk online ‘een meeting’, oftewel; ‘een vergadering’; en ik keek mee, om na al die maanden weer eens mee te luisteren. En toen vielen de onderwijs-taal-clichés me op. Mijn collega’s moesten eerst even “samen sparren”; hij bedoelde ‘overleggen’. 

Om “leerlingen in hun kracht te laten staan”… dat kwam uit de Flow denk ik. Voor een “betere synergie”; hij bedoelde ‘samenwerking’. 

Het ging over ‘mindfull onderwijs’, waarbij ik niet goed begreep hoe je die twee woorden aan elkaar kunt koppelen want een klas vol dertig pubers is niet echt mindfull.

Ook ‘tackelden ze een vraagstuk’. Oftewel: ze spraken erover. Toen een collega voor de vierde keer haar zin begon met: “ik heb een soort van…” schoot ik in de lach en klapte ik mijn laptop dicht.

Vanochtend vroeg ik een paar pubers of zij het begrip ‘jeukwoord’ kennen. En óf ze dat kennen!

Docenten die hen ‘toppertje’ noemen, of ‘ach meis’ zeggen. Ook ‘feedback’ hoort in de top 5. En ‘excellente school’ vinden ze ook onzin; dat vinden ze een pr-ding. Ik bedoel: dingetje. 

Wat ze een geweldig woord vinden? ‘Weiger-oma’, een oma die geen drie dagen per week wil oppassen. En: ‘selfie-shopper’: dan koop je bij internetwinkels kleding om er een selfie mee te maken voor insta, en dan stuur je alles terug. 

Ik hoop dat ik voorlopig alleen de dialecten overneem, en dat mijn redacteur heel mindfull een stukje met me zal sparren om mijn jeukwoorden te tackelen.