Afbeelding
Foto: W.H.Zandbergen

#LoveFloriade roadtour is gestart! Tuinbouwsector geeft Floriade steuntje in de rug

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND -  Donderdag 11 augustus om 17.00 uur was het zover: de officiële aftrap van de #LoveFloriade roadtour. Een ludieke actie, die georganiseerd is door een gelegenheidscoalitie van Bloemenbureau Holland, Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis. “De tuinbouwsector wil hiermee laten zien dat we trots zijn op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade – en het park in Almere op een positieve manier extra onder de aandacht brengen bij het publiek”, melden de initiatiefnemers. 

Bij het persmoment waren ook Jan Willem Griep – voormalig financieel directeur van Floriade 2002 Haarlemmermeer – en de huidige Floriade-directeur Hans Bakker aanwezig. Bert Schouten, bestuurslid van Bloemenbureau Holland deed het welkomstwoord samen met Jan de Boer, voorzitter van de gelegenheidscoalitie #LoveFloriade. Daarna vertelde Ivo Putman van De Grote Tuinverbouwing een positief verhaal over de sector en Floriade en waren er inspirerende woorden van landschapsarchitect Niek Roozen, die aan vele Floriades verbonden is.

Marco van Zijverden, voorzitter van de adviesraad van Floriade, benadrukte het belang van Floriade: “Floriade is duurzaamheid op een leuke en interessante manier, met eindeloos veel voorbeelden om steden en je eigen plek in de stad te vergroenen. Daarnaast is het natuurlijk ook een heerlijk dagje uit met mooie tuinen en een indrukwekkende kas.” Jan de Boer, voorzitter van de gelegenheidscoalitie zei: “Geef die mooie Floriade een kans! Ga ervan genieten en ervaar het zelf.”

Aansluitend volgde de onthulling van de #LoveFloriade karavaan. Met een rijdende kas, met daaromheen auto’s en bakfietsen vol met bloemen, planten, groenten, fruit en bloembollen, mogelijk gemaakt door al die kwekers en handelaren die Floriade een warm hart toedragen, oogt deze als een mini-Floriade.

De karavaan, die vrijdag 12 augustus om 08.00 uur vertrekt vanuit Aalsmeer rijdt tot en met zondag 14 augustus langs zoveel mogelijk plaatsen met oud-Floriade parken, waaronder Amsterdam (Floriade 1972 - Amstelpark), Zoetermeer (Floriade 1992 - Rokkeveen) en Rotterdam (Floriade 1960 - Het Park bij de Euromast). Onderweg worden gratis bloemen, planten, groenten, fruit en bloembollen uitgedeeld. Het publiek is welkom in de mobiele kas en kan daar een selfie maken voor op sociale media. De boodschap van en voor iedereen: #LoveFloriade. 

De #LoveFloriade roadtour eindigt op zondag 14 augustus bij Floriade Expo 2022 in Almere. De karavaan, gevolgd door een stoet van wielrenners (kwekers en tuinders), wordt hier feestelijk onthaald, onder meer door de directeur van Floriade. Alle deelnemers, vips en andere aanwezigen vieren gezamenlijk het einde van deze ludieke roadtour. “Zorg dat je erbij bent!”

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere is nog tot en met 9 oktober 2022. 

!