De burgemeester vertelt.
De burgemeester vertelt. Zeewolde Actueel

Een uurtje les van… de burgemeester!

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — Burgemeester Gerrit Jan Gorter was vrijdagmiddag 11 maart helemaal in z’n element toen een tweetal groepen van ‘Christiaan Huygens’ na elkaar op bezoek kwamen in de raadzaal van het gemeentehuis, in het kader van hun schoolproject ‘Macht, Recht en Samenleving’. De leerlingen hadden vragen daarover geprepareerd, die met alle genoegen én kennis van zaken werden beantwoord. Uiteraard!

‘Christiaan Huygens’ is een afdeling van basisschool De Regenboog die voltijds onderwijs voor hoogbegaafden aanbiedt. Leerlingen zijn ten dele afkomstig uit Zeewolde, ten dele uit de wijde omtrek eromheen. Een bont gezelschap, met brede belangstelling en verrassende vragen. En het kon niet anders, of het moest ook gaan over de gebeurtenissen in Oekraïne. Geduldig legde Gorter uit wat precies het verschil is tussen een asielzoeker en een vluchteling, en ook dat hij die ochtend spoedoverleg had gepleegd met z’n Flevolandse collega’s om in overleg de opvang te regelen voor Oekraïners die naar Zeewolde komen. “Het zou zomaar kunnen dat je binnenkort een kind uit Oekraïne in je klas krijgt”, besloot Gorter het onderwerp. “Dat wordt vast een beetje lastig met elkaar begrijpen, maar met een beetje Engels gaat dat vast wel lukken”, stelde hij hen gerust.

Het beroep van burgemeester spreekt tot de verbeelding, zo bleek. Vragen als ‘hoe word je burgemeester’ en ‘hoe ziet uw werkdag eruit’ en allerlei daaraan verwante kwesties kwamen in hoog tempo langs. Dat het vak van burgemeester beslist geen ‘negen tot vijfbaan’ is, maar in principe zeven dagen per week beschikbaarheid vraagt, dat was voor sommigen wel even slikken. Ook het feit dat de burgemeester alles wat te maken heeft met besluitvorming in goede banen leidt, maar zelf geen mening ventileert, verraste de kinderen. “Dus je mag niet zeggen wat je er zelf van vindt..?”, was een aarzelende vraag. “Nou, het zou wel mogen, maar ik wil het niet”, was het antwoord. “En natuurlijk, ik mag wel stemmen, en dat ga ik ook doen, maar zelfs mijn kinderen weten niet op wie! Ik ben een onafhankelijke burgemeester, en dat wil ik graag zo houden.” Een leerzaam middagje, daar op het gemeentehuis.

Groep 5/6 Christiaan Huygens
Groep 7/8 Christiaan Huygens