Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Vertrekkend raadsgriffier Liesbeth van Heezik krijgt erepenning Zeewolde

· leestijd 1 minuut Gemeente Instagram

ZEEWOLDE – Na bijna acht jaar neemt Liesbeth van Heezik afscheid als raadsgriffier van de gemeente Zeewolde. Van Heezik gaat per 1 februari a.s. aan de slag als senior bestuursadviseur voor de Hoogheemraadschap Noorderkwartier. Bij haar afscheid kreeg de vertrekkende griffier donderdagavond uit handen van burgemeester Gerrit Jan Gorter de gemeentelijke erepenning uitgereikt. De inscriptie erop luidde ‘betrokken, oprecht, onafhankelijk RAAD-gever’.

Kikkers in kruiwagen

Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde) had als voorzitter van de werkgeverscommissie (de gemeenteraad is de werkgever van de griffier) goede woorden voor Van Heezik. “Ze heeft bijna acht jaar de raad met raad en daad bijgestaan”, vatte Scheffer de werkzaamheden van de afscheidnemende griffier in één zin samen. “Heel vaak moeten er op het laatste momenten nog veel dingen worden gedaan en je moet dan ook heel flexibel zijn. Ik heb daarom veel respect en waardering voor haar.” Het LZ-raadslid typeerde Van Heezik als iemand ‘die altijd doorging’. “De raadsleden zijn net kikkers in een kruiwagen, maar zij kende ze allemaal en wist dat er af en toe iemand uitsprong. Zeker na verkiezingen moest ze nieuwe, onervaren raadsleden ondersteuning bieden.” Burgemeester Gorter ging daarna nog wat dieper in op de werkwijze van de 47-jarige Amsterdamse. “Je was een griffier die de hoogste prioriteit stelde bij je rol richting de raad. Je wilde als griffier altijd onafhankelijk blijven. Je bepaalde je eigen koers, maar wel altijd met oog voor de belangen die speelden. Daarin kon je heel eigenwijs en heel daadkrachtig zijn, altijd in het belang van de raad of het raadslid. Dat viel dan wel eens verkeerd bij andere raads- of collegeleden. Vaak niet wetende dat je soms raadslid A had geholpen met een prachtige motie voor iets en raadslid B ook, maar dan voor precies het tegenovergestelde. Als griffier kun je geen allemansvriendje zijn, maar dat jij je enorm betrokken voelde bij jouw gemeenteraden, dienstbaar was aan alle raadsleden en 24/7 beschikbaar was, verdient ons aller waardering.” 

Niet direct oordelen

Het laatste woord was aan Van Heezik zelf. De vertrekkende raadsgriffier liet weten dat ze na acht jaar graag wilde ontdekken ‘welke andere boeiende functies’ er voor haar zouden zijn. Senior bestuursadviseur voor de Hoogheemraadschap Noorderkwartier was er zo een. Nu ze de kans kreeg, wilde ze de raad nog graag één keer iets meegeven. “Ik bespeur de neiging dat raadsleden steeds sneller en vaker iets naar voren brengen dat door een enkeling zo wordt ervaren. Dat we minder accepteren als inwoner en sneller van de politiek een oplossing verwachten, hoe klein soms ook een probleem. Dat we als raadsleden meer op het detail zitten en minder goed komen tot grote lijnen en richting geven. Dat schuurt. Heel belangrijk is het niet meteen een oordeel uit te spreken. In plaats daarvan zou je in alle rust en openbaarheid informatie moeten verzamelen, met elkaar en zonder vooringenomenheid. Kortom, de eigen mening even parkeren en eerst luisteren.” 

Interim

Van Heezik wordt als raadsgriffier opgevolgd door Balth de Winter. Tijdens de korte raadsvergadering werd De Winter donderdagavond benoemd tot interim-griffier. Ten overstaan van burgemeester Gorter legde hij hiervoor de belofte af. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00