Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Vertrekkend raadsgriffier Liesbeth van Heezik moest vol aan de bak in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Gemeente Instagram

ZEEWOLDE – Liesbeth van Heezik nam donderdag 19 januari afscheid als raadsgriffier van de gemeente Zeewolde. Per 1 februari gaat de Amsterdamse aan de slag als senior bestuursadviseur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard.

Zeewolde was de derde gemeente waar Liesbeth van Heezik (47) werkzaam was op de griffie. Eerder was zij plaatsvervangend griffier in Castricum en commissiegriffier in Leiden. Ze herinnert zich nog heel goed dat ze in mei 2015 in Zeewolde kwam werken. “Er moesten randvoorwaarden en criteria worden opgesteld voor de komst van een azc. In de Levant was in verband daarmee een bewonersbijeenkomst die heel onrustig verliep. Ik kon niet langzaam inwerken of zo, ik moest meteen vol aan de bak om dit soort processen in goede banen te leiden met de gemeenteraad.”

Van Heezik maakte drie verschillende raden mee: die tot 2018, die van 2018 tot 2022 en de huidige. “Alle drie waren heel verschillend. Die van nu is bijvoorbeeld heel anders dan die van de vorige vier jaar. Logisch, als je bedenkt dat er twaalf nieuwe raadsleden zijn. Voor mij was het steeds zoekende wat ze nodig hadden en wat ik daarbij als griffier kon betekenen.”

Dienende rol

Als een van haar belangrijkste taken zag Van Heezik het ‘oplossingsgericht meedenken’ met raadsleden die een motie of amendement in gedachten hadden. “Maar ik was ook aanjager en zette bij nieuwe ontwikkelingen dingen op poten. Verder was ik een soort coach en niet in de laatste plaats informatiemakelaar, ik verzamelde alle mogelijke informatie en trechterde die vervolgens ook.”
Van Heezik hield als het ware de ladder vast waardoor anderen omhoog konden klimmen. “Ik had een dienende rol, ja. Mijn taak was het zo optimaal mogelijk ondersteunen van de raad en zijn leden.”

Dieptepunt

Het ene onderwerp vroeg meer aandacht dan het andere voor Van Heezik, het kreeg vooral impact als het overging in een kwestie. “Het azc was zo’n onderwerp, maar ook het traject voorafgaand aan de totstandkoming van het zonnepark aan de Groenewoudseweg en het integriteitsonderzoek dat daarop volgde.” Ook het wegsturen door de raad van wethouder Winnie Prins zal de vertrekkende wethouder bij blijven. “Maar relatief gezien was dat maar een kleine gebeurtenis. Er was maar één avond waarop dat speelde. Natuurlijk was het voor mij wel een dieptepunt om te moeten begeleiden.”

Vanzelfsprekend is Van Heezik de discussie over de eventuele vestiging van het datacenter van Meta/Facebook niet vergeten. “Nee, ik geloof niet dat het onderwerp te groot was voor het bordje van Zeewolde. We hadden ervoor gekozen het ruimtelijk aan te vliegen via een bestemmingsplanprocedure. Misschien zouden we het een volgende keer breder moeten insteken, waardoor we een integrale afweging zouden kunnen maken wat de raad van het project vindt. Dus niet alleen ruimtelijk, maar ook financieel, economisch en sociaal. Dan waren de dilemma’s van de raad ook duidelijker geweest, maar dat is allemaal achteraf…”

Met in haar rugzak alles wat ze deed, leerde, ervoer en zag in Zeewolde, gaat Van Heezik naar haar nieuwe werkkring in Heerhugowaard. “We hadden een superhecht team op de griffie, dat zal ik zeker missen. Ik had heel fijne collega’s in een mooie organisatie. En dan heb ik het ook over de burgemeester en de gemeentesecretaris. Het werk zelf zal ik eveneens missen, maar daar komt een nieuwe, uitdagende baan voor terug.”

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 19 uur geleden