Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Siebe Gijs Willem van Rossum; eerste baby geboren in Zeewolde 2023

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Het nieuws dat de eerste baby in Zeewolde is geboren kwam dit jaar op maandag 16 januari. Het is een jongetje en zijn naam is Siebe Gijs Willem van Rossum; zoon van Marlot en Koene van Rossum en broertje van Moos (3 jaar).

De eerste nieuwe inwoner van Zeewolde, een meisje, werd al op 2 januari geboren, maar zij kwam ter wereld in Harderwijk. Daarna volgden nog meer baby’s, maar die zijn allen om wisselende redenen niet in Zeewolde geboren. Die eer viel dus Siebe te beurt. En daarmee is hij echt de enige eerste baby die in 2023 op Zeewolder bodem is geboren. “Hoe cool is dat!”, reageren zijn ouders trots.

Siebe kwam op maandag 16 januari om 00.28 uur ter wereld. Dat gebeurde met behulp van verloskundige Wilke van Verloskundigen Zeewolde. Dat een bevalling toch vaak een verrassende gebeurtenis is, blijkt ook nu wel weer. “Siebe is een week te vroeg geboren”, vertelt Marlot aan redactie van Zeewolde Actueel die maandag 23 januari op kraambezoek was. “Volgens de planning zou ik nu dus eigenlijk nog zwanger moeten zijn.”

Maar de baby diende zich toch eerder aan. “We hadden wat televisie gekeken toen ik wat lichte weeën voelde. Eigenlijk dachten we gewoon te gaan slapen, maar ik stond nog niet naast het bed of de weeën werden heviger. Toen hebben we toch maar de verloskundige gebeld.”

En dat was maar goed ook, want toen Wilke aankwam had Marlot al acht centimeter ontsluiting. “Ze grapte nog van ‘ik weet niet of je kraamhulp het nog gaat redden om op tijd te zijn!”’ Maar toen Siebe om half een ’s nachts het levenslicht zag, was daar gelukkig ook kraamhulp Marcella van de Kraamvogel, om de postnatale zorg te verlenen.

Met een geboortegewicht van slechts 2470 gram, bij een lengte van 47 cm, bleek Siebe aan de kleine kant te zijn. Vanwege dit lage geboortegewicht (dysmatuur) besloot de verloskundige op advies van de kinderarts om Marlot en Siebe ter observatie op te laten nemen in het ziekenhuis. “Om te kijken of Siebe zichzelf goed op peil kon houden.” Eenmaal in het ziekenhuisbed kreeg Marlot onverwacht bezoek van verloskundige Kirsten – de collega van Wilke. “Zij was voor een bevalling in het ziekenhuis en kwam even vragen hoe het met ons ging. Dat dorpse gevoel van omzien naar elkaar, dat was echt heel fijn.” Gelukkig deed Siebe het goed en mochten moeder en baby na twee dagen weer naar huis.

Marlot en Koene wonen nog niet zo lang in Zeewolde, dus de traditie van ‘eerste baby’ was langs hen heengegaan. Het was verloskundige Wilke die hen wees op de mogelijkheid dat hun baby wel eens de eerste zou kunnen worden en vroeg of ze het door mocht geven als dit het geval mocht zijn. “Tuurlijk, wat een leuk initiatief. We vinden het zelfs een eer!”, reageren ze enthousiast.

Bij een ‘eerste baby in Zeewolde’ hoort het traditionele kraambezoek van de Zeewolde Actueel met daarbij een flinke mand met uiteenlopende kraamcadeautjes, geschonken door de lokale ondernemers die op deze pagina’s staan, met daarbij vermeld welk cadeautje zij hebben gegeven. Daaruit blijkt dat zij ook dit jaar weer flink hun best hebben gedaan om de ouders en baby te verwennen.

Het uitpakken is altijd weer een feestje. De 3-jarige Moos, die zich al echt een grote trotse broer toont, was aanvankelijk een beetje verlegen met het kraambezoek, maar al snel hielp hij zijn vader met het openen van de cadeautjes. “Jeetje, wat een cadeaus! Wat cool…. Wat lief….”, reageren Marlot en Koene als ze zien wat voor mooie cadeautjes er uit de feestelijke verpakkingen tevoorschijn komen.

“Wij zijn echt overrompeld door deze schitterende eer en verrassing. We zijn iedere ondernemer ontzettend dankbaar voor de mooie cadeaus!”

Afbeelding
Mand vol cadeaus beschikbaar gesteld door lokale ondernemers
Siebe, de 1e baby geboren in Zeewolde 2023
De ooievaar is langs geweest bij het gezin Van Rossum