Echtpaar Thompson - Arts
Echtpaar Thompson - Arts Foto: Zeewolde Actueel

‘Goud’ voor echtpaar Thompson - Arts

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — Vrijdag 10 maart was het precies 50 jaar geleden dat Adrian Thompson en Ria Thompson – Arts in het huwelijk traden. Een halve eeuw samen is bijzonder, en in Zeewolde reden genoeg voor een persoonlijk bezoek van de burgemeester. Uiteraard met de ambtsketen om stond hij die vrijdag op de stoep van huize Thompson, en ook een prachtig boeket ontbrak niet. “Van harte met uw 50-jarig huwelijk, namens het gemeentebestuur!”

Ria en Adrian leerden elkaar kennen in het Afrikaanse Malawi. Adrian, Brit van geboorte en destijds in dienst van een Zweedse firma, zette daar als ICT’er een werkgroep op die de beginnende digitalisering ter hand moest nemen. Ria, uitgezonden door de stichting Simavi, gaf leiding aan een afdeling verloskunde van een ziekenhuis. Beide avontuurlijk aangelegd, dus. “Ik wilde wel wat van de wereld zien”, vat Ria het samen. Het klikte, ze trouwden, en kregen twee dochters en een zoon. “Maar het politieke klimaat in Malawi verslechterde”, gaat Ria verder, “zodanig zelfs dat je kon spreken van een onveilige situatie. Ben je alleen, dan is dat misschien nog te overzien, maar niet met een gezin met opgroeiende kinderen. We hebben onze contracten daarom niet uitgediend, maar zijn vroegtijdig teruggegaan. Jammer, maar het was achteraf wel een juiste beslissing.” 

‘Terug betekende aanvankelijk ‘naar Engeland’, waar echter de diploma’s van Ria niet werden erkend. “Ik wilde wel graag weer in m’n vak aan de gang, maar daarvoor opnieuw weer een hele opleiding volgen, daar had ik geen trek in.” Het gezin Thompson verhuisde daarom naar Nederland, en streek neer in Lelystad. “Niet ver bij ons vandaan werd een heel nieuw dorp uit de grond gestampt, en ik kreeg het aanbod om daar de eerste verloskundige te worden. Dat leek me wel wat, en zo is het Zeewolde geworden. Eerst nog forenzend, later werd Zeewolde echt ons dorp. Nooit spijt van gehad!”

Ria heeft in de loop van 24 jaar vele, vele Zeewoldenaren ‘op de wereld gezet’, en heeft daarvan een waardevol archief bijgehouden. Burgemeester Gorter stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken bij het zien van het eerste plakboek met ‘Zeewolde’ op de kaft. Hij bladerde door de vele geboortekaartjes, bekeek foto’s, en glunderde bij het herkennen van namen. “Wat leuk is dit! Daar moeten we eigenlijk iets mee doen, met het oog op het komende jubileumjaar: 40 jaar Zeewolde. Daar ga ik echt eens even over nadenken!” 

In kleine kring, met kinderen en kleinkinderen, vieren Ria en Adrian hun huwelijksjubileum met een feestelijk familieweekend. “We wachten op wat mooier weer, dus het zal wel april of zo worden, maar dat gaan we wel zien. We zijn niet zo van groot en uitbundig, maar gezellig gaat het zeker worden!”