Afbeelding
Foto: Unsplash

Politie kijkt terug op rustig verlopen jaarwisseling

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – Politiechef Miklós Coumou meldde donderdag 5 januari  tijdens het eerste politiepersuur van 2023 dat de jaarwisseling in Zeewolde, op een paar kleine meldingen na, rustig is verlopen.

Die meldingen betroffen conflicten tussen buurtbewoners, al dan niet over het afsteken van vuurwerk. In de omgeving van Hertenkamp werden een paar verkeersborden vernield en in de Kerkstraat moest een prullenbak het ontgelden. “Dus in de zin van ordeverstoring zijn wij heel tevreden”, aldus Coumou.

“En wij als gemeente ook”, voegt burgemeester Gorter toe. “Want het is wel eens anders geweest.”

Geen vuurwerkverbod

Als het aan de burgemeester ligt is een vuurwerkverbod in Zeewolde niet aan de orde. “Ik ben daar geen voorstander van, want dan moet je ook kunnen handhaven, en als je dat niet kunt dan moet je geen verbod instellen.”

De meeste overlast komt door illegaal vuurwerk. Gorter: “Verkeersborden opblazen doe je niet met legaal vuurwerk. En ook al verbied je legaal vuurwerk; het illegale is nog wel gewoon te verkrijgen in de supermarkt in het buitenland. Ga je dan als beste jongetje van de klas een vuurwerkverbod instellen omdat er in een paar steden een puinhoop van gemaakt wordt?” Een landelijk verbod is dan ook niet te handhaven volgens Gorter. “Dan zou ik zeggen: verbieden goed, maar krijg ik er dan honderd agenten bij? Ik weet zeker dat ik die niet krijg, want die moeten allemaal naar de grote steden waar ze de zaken niet onder controle kunnen krijgen.”

Dan kun je beter genieten van legaal vuurwerk aldus de burgemeester. “Als je ziet hoe de jaarwisseling in Zeewolde met elkaar op straat gevierd werd en wat voor mooi vuurwerk er is afgestoken én hoe goed er is opgeruimd... dan gaan we toch niet alles verbieden?”

Windpark Zeewolde overhandigt boerenproducten aan de voedselbanken van Zeewolde en Almere.
Voedselbanken profiteren van burenactie Windpark Zeewolde Algemeen Instagram 3 uur geleden
Afbeelding
Land Art Weekend 2024: Een andere kijk op landschapskunst! Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Lanterstrand nog geen officiële zwemlocatie: Waterkwaliteit blijft een zorgenkindje Gemeente 3 uur geleden