Afbeelding
Eigen foto

Zaalhockey competitie goed van start

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE - Afgelopen Sinterklaas weekend zijn de eerste zaalhockeywedstijden weer gestart. Zaalhockey, gespeeld in een sportzaal met minder spelers en in kortere wedstrijden, vindt plaats tijdens de winterstop van veldhockey. 

De start was wat improviseren door de coronamaatregelen, maar op één van de buitenvelden heeft de hockeyschool een zaalhockeyveld neergelegd. Hierdoor kunnen de teams toch trainen wanneer de zalen in Zeewolde bezet zijn.

Voor de zaalhockey zijn de drie E-teams samengevoegd tot twee mixed zaalteams voor de E-jeugd. “Zo hebben we meer spelers in één team, wat beter wisselen mogelijk maakt. Juist vanwege de dynamiek in het veld is dit gewenst”, aldus de coaches Annike Kruidhof en Lonneke Schippers. 

1e wedstrijd: gelijk spel
Op 12 december trapte het eerste E-team af in De Horst tegen UNO M6E3 uit Utrecht Leidse Rijn. Voor de Zeewolder spelers was het best spannend hoe het zou gaan. Maar door de trainingen op het veld en in de zaal was het vertrouwen dat ze voorbereid waren aanwezig!

Het werd een gelijkwaardige wedstrijd waarin alles wat geoefend was in de training geprobeerd werd. Het spel eindigde in een 2-2. 

2e wedstrijd; 3-1 winst
Na de rust werd er gespeeld tegen Phoenix M6E5 uit Zeist. Zij hadden de voorgaande wedstrijd net als Zeewolde ook gelijk gespeeld, dus dat beloofde wat. Met frisse zin begon het E-team weer aan het spel. Met iets meer lef en zelfvertrouwen, instructie op wat je op welke plek hebt te doen, verliep deze wedstrijd anders. Er werd weer gescoord. Er lag meer ruimte in het veld en de passes kwamen beter aan. “Een mooi samenspel met als resultaat dat we tevreden met een 3-1 overwinning naar huis gingen”, aldus de coaches Annjike en Lonneke. “Een mooie start van het zaalseizoen!”

Wat is zaal hockey nou eigenlijk?
Zaalhockey is een totaal ander spelletje dan veldhockey. Zaalhockey wordt binnen gespeeld op een speelveld met een houten of kunststof ondergrond. Aan de rand van dit veld liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Het veld is kleiner dan bij Veldhockey.
De regels zijn anders en je mag ook een stuk minder dan op het veld. Ook hierbij heb je hele andere verschillende tactieken en je hebt ook nog eens minder spelers op het veld. Namelijk maar 6 en dit is inclusief keeper. Daarnaast speel je met een andere hockeystick dan in het veld en handschoen met dichte vingers ter bescherming, maar ook als verlenging van de stick.
Zaalhockey kenmerkt zich vooral door de snelheid waarmee gespeeld wordt. Meer nog dan bij veldhockey worden duels vermeden en wordt door snel spelen van de bal, in combinatie met snel bewegen van de vrije spelers, getracht de dekking van de tegenstander te ontregelen.

Daarnaast speel je op een wedstrijddag een 3-luik, waarin je met het eigen team twee wedstrijden speelt. De speeltijd is korter, maar zonder rust.