Afbeelding
Foto: Matt Bennet

Informatiemiddag: Veilig financieel ouder worden

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Financieel misbruik is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling. Ouderenbonden en Welzijn Zeewolde organiseren in samenwerking met MDF en Flevofinance/RegioBank op donderdag 23 maart een informatiemiddag over dit onderwerp. Deze vindt plaats in De Meermin van 13.30 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Deze middag is bedoeld voor iedereen die graag zelf de regie over zijn of haar financiële zaken wil houden. En voor degene die het ook graag goed geregeld willen hebben, voor het geval het niet meer zelf gaat lukken. Zorgt u voor iemand die hulpbehoevend is, bent u mantelzorger? Ook dan bent u van harte welkom om te luisteren naar alle tips zodat uw minder kwetsbaar bent.

Bezoekers krijgen deze middag tips op welke manieren zij zelf regelingen kunnen treffen om de financiële zaken zolang mogelijk zelf te kunnen blijven beheren. Voor mensen die hulp krijgen, bijvoorbeeld vanwege fysieke beperkingen, zijn er tips hoe zij de financiën zodanig kunnen regelen dat zij financieel misbruik kunnen voorkomen.

Verder is er aandacht voor de mogelijkheden die er zijn voor het moment dat je zelf niet meer in staat bent om zelf je financiën te beheren en waar je terecht kunt om hulp hiervoor te krijgen. Hierdoor is het mogelijk zelf vroegtijdig aanpassingen te regelen. Ook veilig digitaal bankieren komt aan bod.

Voor de meeste mensen onder ons geldt dat je samen gelukkig oud wil worden. Maar helaas overlijden we meestal niet samen. Er is vaak één persoon die achter blijft. Hopelijk is dat in goede gezondheid. Maar naarmate we ouder worden komen er vaak wel ‘allerlei kwalen’ om de hoek kijken. Soms fysiek, soms mentaal. Denk bijvoorbeeld aan dementie, of aan niet meer goed kunnen lopen en spreken na een beroerte. Het is dan wel fijn dat er goede hulp geregeld kan worden. “Dat je weet wat er geregeld moet worden, en waar je de hulp kunt krijgen. En zeker dat de financiën goed geregeld zijn. Wacht hier niet mee tot het je overkomt, maar begin op tijd!

En op tijd is NU, nu je nog in staat bent om zelf goed na te denken en te verwoorden wat je wil. Te bedenken wie je kunt vertrouwen en welke instanties je om hulp kunt vragen.”