Kwartfinale tegen Polen
Kwartfinale tegen Polen Eigen foto

Myrthe van der Veer Europees Kampioen Taekwondo 2024

· leestijd 1 minuut Sport Instagram

LUBLIN/ZEEWOLDE - De bijna 19- jarige Myrthe van der Veer uit Zeewolde heeft op het Europees Kampioenschap Taekwondo 2024 een gouden medaille behaald. Het EK werd van 17-21 april gehouden te Lublin in Polen. 

Op dit EK werd door 31 landen gestreden voor het hoogste podium. Myrthe een echte allrounder, had zich voor meerdere onderdelen gekwalificeerd. In de klasse Sparren Senior Dames + 75 kilo heeft zij het hoogst haalbare behaald.

Vorig jaar heeft Myrthe, toen nog in de Juniorenklasse t/m 18 jaar op het EK in Roemenië (april 2023) een zilveren medaille gehaald. Een ook op het WK in Finland (sept 2023) behaalde zij in dezelfde klasse een zilveren medaille op dit onderdeel. Met het behalen van de 18-jarige leeftijd wordt de overgang gemaakt naar de Seniorenklasse. Een klasse waarin gezien de leeftijd de meer ervaren dames zitten. Het is bijzonder knap dat zij ondanks deze overgang de finale heeft weten te halen. Met een grote voorsprong liet zij de Schotse tegenstander en regerend Europees Kampioen achter zich. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, hieraan is ruim 12 jaar intensieve training vooraf gegaan. Gestart als 6-jarige traint zij wekelijks drie tot vier keer bij In Nae do Kwan te Maarssen.

Myrthe volgt de MBO opleiding Brood en Banket en gaat hiervoor een dag per week naar school en werkt vijf dagen per week met heel veel plezier bij Bakkerij de Toren in Zeewolde.

“Het is heel fijn dat zij begrijpen dat Taekwondo belangrijk voor mij is”, aldus Myrthe. “Zij geven mij de ruimte en mogelijkheid om wedstrijden te volgen waarmee ik weer de nodige ervaring kan opdoen. Ik ga soms ook naar een trainingkamp. Binnenkort, op 10, 11 en 12 mei heb ik bijv. een trainingskamp in Slovenië. Het is fijn dat ik daar heen kan om zo verder te kunnen groeien. Want de titel Europees Kampioen wil ik natuurlijk volgend jaar verdedigen.” 

In april 2025 wordt het EK naar alle waarschijnlijkheid gehouden in Bosnië- Herzegovina. En in oktober 2025 vindt het 2-jaarlijkse Wereldkampioenschap in Kroatië plaats. “En ook daar wil ik mij natuurlijk weer voor kwalificeren. Ik vond het heel bijzonder en mooi dat na de medaille-uitreiking het Nederlandse volkslied voor mij werd gespeeld. Ik ga er alles aan doen om volgend jaar weer op het hoogste podium te eindigen” besluit ze, zeer tevreden en blij terugkijkend op de afgelopen week.”

Myrthe met trainer Randy Brouwer en Coach Nathan Vogler