Afbeelding

Grijze container verdwijnt - uitleg nieuwe systeem

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - De grijze container verdwijnt over enige weken uit het Zeewolder straatbeeld. Er komt wel een andere container voor in de plaats, maar de oudste aller containers, die voor het restafval, zal er binnenkort niet meer zijn. De grijze container deed ooit zijn intrede in 1990. De toenmalige wethouder Rijk Schmelter (Progressief Zeewolde) bood de eerste minicontainer op 26 maart van dat jaar aan aan bewoonster Anna Kuiper van het Flevoplein. Al het afval werd destijds nog in grijze container gedumpt, inclusief oud-papier, plastic en zelfs batterijen. Het Oogstfeestcabaret wijdde er het introductiejaar zelfs nog een nummer aan, dat de toepasselijke titel ‘Klep dicht’ meekreeg. In de loop der jaren werd er steeds meer afval gescheiden, binnenkort start er een nieuwe manier van afval inzamelen. Een overzicht van de veranderingen.

Het restafval dient in het nieuwe systeem te worden gebracht naar een ondergrondse container, waarvan er verspreid over het dorp 78 in gebruik worden genomen.

Het plastic afval wordt niet meer in plastic zakken langs de weg gezet, hiervoor krijgen de bewoners een grijze container met een oranje deksel. De container is niet alleen bedoeld voor overtollig plastic, maar ook voor blik en drinkpakken. Elk huishouden krijgt een container van 240 liter. Deze wordt één keer per vier weken geleegd.

Het restafval gaat voortaan naar een ondergrondse container in de buurt. De container kan worden geopend met de milieupas van HVC, die reeds enige jaren wordt gebruikt voor het afvalbrengstation aan de Baardmeesweg.

De bovengrondse containers voor plastic afval (die onder meer in het centrum en de wijk Horsterveld staan) worden deels weggehaald. De containers worden verplaatst naar appartementen en flats. De ondergrondse containers voor oud-papier, textiel en glas blijven gewoon zonder toegangspas beschikbaar.

Luiers moeten bij het restafval en niet in de groene GFT-container. Het is nog niet gelukt om een recyclingsysteem te ontwikkelen voor luiers, waardoor het niet zinvol is ze apart in te zamelen. Daarbij komt dat de luiers uiteindelijk toch bij het restafval komen om verbrand te worden.

Bij hoogbouwwoningen worden extra bovengrondse verzamelcontainers geplaatst voor het plastic afval.

In het buitengebied zijn voortaan vier afvalcontainers: restafval, plastic afval, oud-papier en GFT.

De container voor plastic afval (grijze container, oranje deksel) wordt één keer per vier weken geleegd. De ophaaldagen veranderen hierdoor.

De inzameling van GFT en oud-papier blijft hetzelfde.

Zoals het er nu naar uitziet, wordt het restafval in de grijze container nog twee keer opgehaald in de maand oktober. Wijkinspecteurs gaan ondertussen kijken of de ondergrondse containers voor het restafval ook voor mindervaliden (zoals rolstoel en rollatorgebruikers) voldoende bereikbaar zijn.

(bron: HVC en gemeente Zeewolde)

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00