Afbeelding

Zo makkelijk en veelzijdig is 3D printen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Thuis doen we niet aan 3D printen. De industrie heeft deze manier van produceren van producten en prototypes wel omarmt.

Het idee dat we thuis allemaal een 3D printer zouden hebben om zelf kleine huishoudelijke materialen te kunnen printen voor dagelijks gebruik, is achterhaald. Toen in de jaren negentig het 3D printen de consumenten bereikten, vonden we dat revolutionair, maar het gaf ons geen aanzet om ons eigen slacouvert te gaan printen. Laat staan een nieuwe vaas of kandelaar. We gaan daar toch liever voor naar de winkel.


Net de consument maar de industrie zag heil in de 3D print

De industrie daarentegen dook gretig op het gebruik van 3D printen, en dat is niet voor niets. Stel je voor dat je een onderdeel voor een machine nodig hebt en deze niet door iemand hoeft de laten maken met behulp van allerlei (dure) machines of zelfs maar met de hand.

Je zorgt voor een nauwkeurige technische tekening, een CAD-bestand zoals dat in vakjargon heet, en je verstuurt deze naar een servicegericht bedrijf dat ervoor zorgt dat jouw bestand wordt geüpload en wordt gekoppeld aan de 3D-printer die aan de hand van alle gegevens het juiste object gaat printen. Laag voor laag wordt het materiaal nauwkeurig opgebouwd. Wat een uitvinding!

Zo eenvoudig is een 3D print bestellen

Tegenwoordig wordt het 3D printen met alle mogelijk materialen gedaan. Van metaal tot plastic. Een 3D print bestellen is op deze manier heel gemakkelijk voor onder andere de bouwwereld, metaalindustrie of de creatieve industrie. Onderdelen voor machines, prototypes en andere voorwerpen kunnen op deze manier snel en efficiënt gemaakt worden. Het vindt ook plaats in de ruimtevaart, auto-industrie en wat te denken van de medische sector.

3D printen in de metaalindustrie én in de medische sector

Drie jaar geleden werd er melding gedaan van onderzoek naar de mogelijkheid om antibacteriële coating op een 3D print protheses aan te brengen zodat er minder snel infecties ontstaan, die bij implantaten nog wel eens roet in het eten gooien.

In Madrid werd door wetenschappers een paar jaar geleden een 3D bioprinter ontwikkeld die menselijke huid kan printen. Ook hier is sprake van een programmeerbare computer die de bioprinter aanstuurt.

De ontwikkelingen op het gebied van 3D printen staan in ieder geval niet stil. Voorlopig is het vooral de (metaal)industrie die er gebruik van maakt en daar is het eigenlijk al heel gewoon dat door middel van een technische tekening, een online opdracht wordt gegeven voor het printen van onderdelen. Met een druk op de knop wordt de printer in werking gezet. Dat is dan ook de enige menselijke handeling die eraan te pas komt.