Van wieg tot graf
Van wieg tot graf Carolina Verhoeven

Lezing over de culinaire levensloop van de mens

Cultuur

ZEEWOLDE - Waarom eten we beschuit met muisjes bij een geboorte en cake bij een begrafenis? Ieder volk heeft zo zijn eigen tradities rondom voeding. Carolina Verhoeven, culinair etnoloog bij Stichting Culinair Erfgoed Centrum, is een absolute expert op dit gebied. Op donderdag 5 november vertelt ze alles over de culinaire levensloop van de mens tijdens de lezing Van wieg tot graf in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde. De lezing wordt gehouden in het kader van de campagne Nederland Leest, met dit jaar als thema Kleine geschiedenis, grote verhalen.

Stichting Culinair Erfgoed Centrum stelt zich als doel een representatief overzicht te geven van de eetcultuur in Nederland en de geschiedenis van de plattelandskeuken. Het bewaren en beheren van culinair erfgoed met zijn tradities in de breedste zin van het woord. Carolina: ”Vaak wordt er alleen gesproken over wat er verdwenen is, maar laten we eens kijken naar wat er behouden bleef.” Tijdens de lezing komen allerlei tradities en gebruiken rondom voedsel aan bod. Ook zal Carolina alles over de eetgeschiedenis van de Flevopolder vertellen.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. Bestel je gratis kaartje vooraf via www.flevomeerbibliotheek.nl of aan de servicebalie in de bibliotheek. I.v.m. Corona kunnen we maar een beperkt aantal mensen toelaten, dus wees er snel bij.

Nederland Leest
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Leden van de bibliotheek kunnen tijdens Nederland Leest op vertoon van de biebpas een gratis boek ophalen (zolang de voorraad strekt). Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer.

Nederland Leest junior
Op scholen zullen de gesprekken gaan over Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.