Afbeelding
Eigen foto

Friso bezocht voor zijn werkstuk Tweede Kamer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Friso van der Wier uit groep 8 van De Richtingwijzer ging woensdag 17 november op excursie naar de Tweede Kamer en kreeg daar zelfs enige bekende parlementariërs te spreken.

Achter de schermen

“Op school maak ik een werkstuk over de Tweede Kamer, want dat vond ik wel een interessant onderwerp”, licht Friso toe waarom hij een dag niet gewoon naar school ging. “Een vriendin van mijn moeder zit in de Tweede Kamer en die zei dat het mogelijk was om het Tweede Kamergebouw te bezoeken. Het leek mij vooral leuk om enkele Tweede Kamerleden in het echt te spreken te krijgen en ook te bekijken wat er zoal achter de schermen gebeurt.” De interesse van de jeugdige uitvoering van Ron Freser of zo men wil Jaïr Ferwerda komt natuurlijk wel ergens vandaan. “Mijn moeder en ik kijken vaak naar de Tweede Kamer en daar heb ik dan ook wel een mening over. Zo is mijn belangstelling ontstaan.” Zodoende gingen Friso en zijn moeder woensdag 17 november naar de Hofstad. “We zijn naar de Ridderzaal en het Binnenhof geweest. De Tweede Kamer is daar op dit moment niet, omdat het verbouwd wordt. Ook ben ik bij ProDemos geweest, want daar hebben ze veel voorlichtingsmateriaal over de Tweede Kamer.” Daarna was het echter tijd om het huidige vergadergebouw zelf te bekijken en dan speciaal de plenaire zaal. “Ik heb gesproken met Caroline van der Plas van de BBB, Attje Kuiken van de PvdA en Farid Azarkan van DENK. Door alle coronadebatten was het wel heel druk, dus ze hadden niet veel tijd, maar als ik nog vragen heb mag ik die naar Attje Kuiken sturen.” Friso keek ondertussen zijn ogen uit. “Want ik heb ook Pieter Omtzigt, Kees van der Staaij, Hugo de Jonge, Thierry Baudet en Geert Wilders, Kuzu en nog heel veel anderen gezien. Dat was niet toevallig, want er was net een stemming toen ik er was. We hebben dus ook de voorzitter gezien, Vera Bergkamp.”

Strenge maatregelen

De plenaire zaal met alle blauwe stoelen maakte toch wel de meeste indruk op Friso. “Daar loopt ook een vrouw in een soort raar pinguïnpak, die de hele tijd de microfoons en de tafeltjes schoonmaakt. Verder heeft ze bijna niets te doen. Dat vond ik heel gek. Lijkt mij geen leuke baan… En dat er zoveel hoge gebouwen zijn waar overal ministeries inzitten! Ik vraag me af of Den Haag wel een stad zou zijn als de Tweede Kamer er niet was.” Ook de strenge maatregelen zal Friso niet gauw vergeten. “Die waren heel streng! Elke minuut zag je wel een politieauto. En er waren gele stropdassen, daaraan kon je zien dat het om beveiligers ging. De Koninklijke Marechaussee zag je overal en je had natuurlijk al de beveiliging bij de ingang. Het leek wel een vliegveld. Er was zelfs politie op de publieke tribune.” En nu moet Friso zelf aan de bak, want het werkstuk komt niet vanzelf af…