Waterlinie - Polderwijk
Waterlinie - Polderwijk Foto: Zeewolde Actueel

Niet iedereen blij met het weghalen hekwerk rond Waterlinie

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Om meer mogelijkheden te bieden om te recreëren op en langs het water, bijvoorbeeld om een hengel uit te gooien, is 21 april het hekwerk langs de Waterlinie (de vijver tussen rechteren en Oudaen in de Polderwijk) door de gemeente voor een groot deel weggehaald. Gezien de reacties die daarop bij de redactie binnenkwamen blijkt niet iedereen daar even blij mee te zijn.

Het weghalen van het hekwerk was een van de initiatieven van HV Ons Stekkie in het Waterplan. Volgens de hengelsportvereniging is het , met de verharde toegang tot de verharde oever, een ideale stek, zeker voor mensen met een beperking. Eerder zou namelijk het hek te hoog zijn voor vissers. Op verzoek is het grootste deel van het hekwerk door de gemeente verwijderd. Alleen de onderste plank is blijven staan. Deze plank zou wandelaars begeleiden en voorkomen dat bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of op de fiets te water raken. Ook tegenover de toegangspaden is uit veiligheid het oorspronkelijke, hogere, hek intact gelaten.

Buurtbewoners, vooral met kleine kinderen, laten weten dat in hun ogen het weghalen van het hekwerk niet echt bijdraagt aan de veiligheidsgevoel. “Het was juist zo’n heerlijk stukje om te wandelen met kleine kinderen en hond”, reageert een jonge moeder. “De groenstrook was met dat hekwerk ook een ideale en veilige plek voor kinderen om te spelen. Nu dus niet meer.”

Tineke en Marije, die vrijwel dagelijks even met hun peuters op een loopfietsje langs de vijver lopen, waren verbaasd toen ze lazen dat het hekwerk weggehaald zou worden. “Het voetgangerspad ligt direct aan het water. De tegels van het pad zijn ook nog eens ongelijk en met grote kieren ertussen. Dat is best tricky als je kindje daar met een loopfietsjes loopt. Het randje dat er nu nog staat is zo laag dat ik bang ben dat mijn kind als hij uit balans raakt er overheen kukelt, zo het water in. Ik moet er niet aan denken! Maar ook bijvoorbeeld voor mensen met een rollator of in een scootmobiel lijkt het ons nu een onveilig pad.”

Volgens de jonge moeders zou het prettiger zijn geweest als het hek anderhalve meter hoog was gemaakt. “Dan kan er gevist worden én het voelt een stuk veiliger.”

Andere mensen opperden: “Hadden ze niet gewoon beter een hek kunnen plaatsen die de vissers open kunnen zetten als ze daar vissen? Lijkt juist niet handig een hek weghalen langs de hoge waterkant” en “de andere kant van de vijver biedt, met een langzaam aflopende groene oever, een veel betere plek om te vissen.”

Tineke en Marije hopen dat de gemeente over de opties na wil denken. “Zodat we straks met de kinderen weer met een veilig gevoel langs de vijver kunnen lopen.”

Met de mogelijkheid om te kunnen vissen nu het hek weg is, zou volgens Tineke ook het overlast toegenomen zijn. “Met name van nachtvissers die op het looppad hun busje parkeren. Ook kunnen vissers nergens hun afval kwijt met het gevolg dat het blijft liggen. Ons inziens zouden er duidelijke afspraken met vissers gemaakt worden.”

De gemeente geeft in een reactie aan dat het verwijderen van het hek is gebeurd om o.a. vissers en mensen met bootjes meer ruimte te geven vanaf de waterkant. Zij zegt in totaal drie meldingen te hebben ontvangen over het weghalen van het hek. De nieuwe situatie zal dus waarschijnlijk blijven zoals het is.

“Inmiddels hebben wij van de visvereniging vernomen, dat zij zelf regelmatig controleert en de leden er ook op aanspreekt als hun gedrag leidt tot overlast”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Buurtbewoners die overlast ervaren kunnen dit melden bij de gemeente: www.zeewolde.nl/iets-melden-aan-de-gemeente

Waterlinie - Polderwijk
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31