De Vliegenzwam heeft het vooral ook naar zijn zin op de Voorlanden.
De Vliegenzwam heeft het vooral ook naar zijn zin op de Voorlanden. Foto: Zeewolde Actueel

Herfstvakantie: naar buiten!

· leestijd 2 minuten Algemeen

De herfst laat zich in volle glorie zien! Paddenstoelen schieten in de meeste mooie vormen uit de grond en de bladeren van de bomen kleuren van bijna lichtgevend geel naar vlammend oranje en rood.

(Tekst loopt door onder de foto’s)


Porselijnzwam - Horsterveld - Foto: Arie Monster


Vliegenzwam bij de Voorlanden- Zeewolde Actueel


Bij het zoeken van walnoten kom je ook paddenstoelen tegen - Zeewolde Actueel


Heksenkring - Zeewolde Actueel


Zwammen en paddenstoelen op een afgezaagde boomstronk - Zeewolde Actueel


Herfstkleuren - Zeewolde Actueel

Naast al dat natuurschoon om naar te kijken valt er ook wat te plukken en te rapen. Zo ligt het bos vol met eikels en wilde kastanjes waar je lekker creatief mee bezig kunt. De herfst biedt ook veel eetbare vruchten. Op diverse plekken in Zeewolde liggen tamme kastanjes (herkenbaar aan hun schil met heel veel lange fijne stekeltjes), hazelnoten en walnoten voor het oprapen. Ook hangen er nog kweeperen te wachten om geplukt te worden. Deze gele geurende vrucht, die er vaak wat bobbelig en soms zelfs lelijk uitziet, is heerlijk om te verwerken tot gelei of compote.

Wat betreft de herfstvruchten; raap met beleid en laat ook wat liggen voor de dieren. Zij hebben dit voedsel nodig om de winter door te komen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)


Tamme kastanjes - Zeewolde Actueel


Tamme kastanjes (Kastanjelaan Zeewolde) - Zeewolde Actueel

Tamme kastanjes kun je rauw eten, roosteren, poffen of koken. De wilde (ronde) kastanje zijn erg bitter en niet eetbaar.


Kweepeer (langs de Tarwelaan) - Zeewolde Actueel


Kweepeer - Zeewolde Actueel

De kweepeer vindt je onder meer langs de Tarwelaan in Zeewolde-Noord. Het is eigenlijk een beetje een ‘vergeten vrucht’. De gele geurende vrucht ziet er vaak wat bobbelig en soms zelfs een beetje lelijk uit, maar dat maakt niet uit; de smaak is geweldig! Je kunt de vruchten plukken of gewoon van de grond rapen.  

Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld gelei of compote is het niet te versmaden, bijvoorbeeld door de yoghurt of bij een croissantje!

Recept voor kweepeergelei

Ingrediënten:

plm. 1,5 kg kweepeer
water
Geleisuiker speciaal (500 gram voor 1 liter kweepeersap)

Veeg de kweeperen met een doek goed schoon.
De vruchten in kwarten snijden (pas op de vrucht is heel hard) en in een grote pan doen. (Alles; schil en pit mag blijven zitten.)
Zoveel water toevoegen dat de vruchten onder water staan.
Aan de kook brengen.
Op een matig vuur net zo lang koken (plm 45 minuten) tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen.
Dek het geheel af en laat het een nacht staan.

Schep de volgende dag de vruchten uit het sap.
Giet het sap door een zeef met hierin een kaasdoek of theedoek.
Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker en voeg de geleisuiker toe.
Breng het sap aan de kook.
Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Spoel ondertussen de potten met deksels met heet water of zet ze in een pan kokend water.
Laat de potten en deksel op een schone theedoek uitlekken.
Giet de potjes zo snel mogelijk vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.  

Het geeft helemaal niks als je een beetje te veel hebt gemaakt. Een potje kweepeergelei is ook heel leuk om weg te geven! 


Kweepeergelei- Zeewolde Actueel

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00