Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

“Fighting cancer and still sexy”

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik kreeg ‘m over de post. Een doos met een fleurige opdruk. Nieuwsgierig maak ik ‘m open. Er ligt een gedrukte brief bovenop: “Beste mevrouw. U heeft de kanker overwonnen, maar de strijd is nog niet klaar” zo begint de brief. Dan volgt er een alinea over de gevolgen van chemotherapie op je leven. En dat ik juist in deze tijd wel wat extra aandacht verdien: “Nu de mensen om je heen denken dat je weer net zo bent als vroeger, willen wij je laten weten, uit ervaring, dat het niet eenvoudig is om je leven na kanker weer op te pakken.”

Tijd om de inhoud te inspecteren! Allereerst een kleurboek: “anti-stress, om zorgen te lijf te gaan” staat er op de sticker. Vervolgens twee roze haarknipjes “omdat je haar zo lekker groeit”.

Dan een mok met opdruk: “I am strong and beautiful, cancer picked the wrong bitch”. Ik lees de tekst nog een keer, omdat ik amper geloven kan dat iemand dat op een mok zet.

Verder ontdek ik een zak roze confetti met het pink-ribbon-teken.

En een plak-tatoeage met “fighting cancer, and still this sexy”. 

Verder zie ik een armbandje met ‘fuck-cancer’ in morsecode. Hoe verzinnen ze het!

Mijn moeder leerde me dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken. Maar dit paard is heel bijzonder.

De brief was veelbelovend en waar. De cadeautjes zeker goedbedoeld, maar niet helemaal mijn stijl!

Ik plak voor de grap de plak-tattoo op m’n arm. Als één van m’n dochters binnenkomt laat ik haar m’n arm zien. Ze fronst haar wenkbrauwen terwijl ze de tekst vertaalt: “gevochten met kanker en nog steeds sexy?” Ik knik: “ja, dat staat er.”

“Doe normaal!”, zegt ze, “dat is geen echte tattoo toch?” Ik schud van nee. “Pff, je loopt echt voor paal mam!” Als ik me al een beetje sexy voelde is die hoop nu helemaal verdwenen. En de roze haarknipjes in mijn nieuwe krullen maken het er niet beter op.

Ik bekijk de stapel reclamefolders uit de doos voor nog meer van dit soort spul. Ik voel me opeens een beetje belazerd. Proberen ze nou commercieel gewin te halen uit zoiets kwetsbaars als kanker? Met “bitch en fuck cancer”?

Ik kijk naar de vreemde tekst op de mok en de morse op het armbandje. En met een sexy gebaar stop ik de cadeautjes terug in de doos. Zo, die gaan terug.