Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Geen gokje

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ooit gehoord van 711? (Uitspraak: Seven eleven)

Dat is een supermarkt in Azië. Die vroeger open was van 7.00 tot 23.00. Maar inmiddels 24 uur, 365 dagen. Een walhalla voor backpackers. Goedkoop en vol snacks als je de noodles zat bent.

Op onze rondreis door Thailand onlangs, haalden we er vaak een tosti, cola of banaan.

Nu we weer thuis zijn, zag ik reclame van de 711 in bushokjes. Ook in Zeewolde. Ik bekeek ‘m eens goed. Het ging helemaal niet om onze leuke supermarkt van de vakantie! 711 is ook een online gokbedrijf die van zich laat horen.

Per 1 juli mogen online kansspelen niet meer openbaar reclame maken. Vandaar nu nog even een overkill aan reclame. Ook op TV. En TikTok: “de dag begint ongelukkig, maar klaart al snel op. Een gokje wagen kleurt je dag.”

Precies op de plekken waar jongeren komen, hangen ze levensgroot. In bushokjes dus.

Het aantal nieuw aangemaakte accounts op goksites steeg de afgelopen maand, las ik. En jongeren zijn oververtegenwoordigd.

“Probeer maar, heel eenvoudig, gewoon op je mobiel, net een spel, je kunt er bakken geld mee verdienen, en je dag is weer zonnig.” Jaja. Het gaat nu alleen wel met echt geld. En hup, weg is ‘t. Want met gokken ben je altijd de verliezer. En de dag wordt zwart.

Ik kaartte het aan in de klas. Ja, 711 kenden ze wel. “Uitgeprobeerd?”, vroeg ik. Toen kreeg ik wat vage antwoorden en stopte het gesprek. Natuurlijk geen stoere verhalen over winst. “Gooi dat account eraf, voordat je nog meer verliest. Stop ermee. Begin er nooit aan. Ze verkopen sprookjes. Werken bij Hans en Grietje is lucratiever.”

Helaas verbiedt de overheid per juli alleen de reclame. Ik pleit vanaf dan voor posters met leuke quotes. Leuke zinnen die blijven hangen. Die kleuren je dag vást meer. En is zoveel beter voor onze jeugd. Misschien kunnen we er in Zeewolde mee beginnen.