Jeannette Baars, Egge Jan de Jonge en Susanne Schattmann
Jeannette Baars, Egge Jan de Jonge en Susanne Schattmann Zeewolde Actueel

Een prachtig prentenboek: “Niet belerend, maar motiverend”

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – Kleurrijk, kindvriendelijk en vooral ‘pakkend’. Dat zijn maar een paar rake typeringen van de vele die van toepassing zijn op het pas uitgekomen prentenboek ‘De zeetuin van Meertje moet schoon!’. Zeewolder auteur Jeannette Baars en haar zus Clementine droegen zorg voor een spannend verhaal en de redactie, de Duitse illustrator en grafisch ontwerper Susanne Schattmann tekende voor de illustratie en vormgeving.

Jeannette Baars is inmiddels gepensioneerd, maar haar onderwijsverleden, samen met het feit dat ze een enthousiaste oma is, zijn een voortdurende trigger om bezig te blijven met kinderverhalen bedenken, vertellen en opschrijven. Een reis naar Canada, waar ze in een prachtig meer zwom, zette haar op het spoor van de verontrustende graad van watervervuiling, wereldwijd. “Een bijna idyllische aanblik, dat meer, maar wel met een bordje waarop stond dat je maar één keer per week vis mocht eten uit dit water. Vreemd…” Ze verdiepte zich in de problematiek van watervervuiling via contact met de ‘Plastic Soup Foundation’, en allengs ontstond het idee om een kinderverhaal te schrijven met als insteek de stimulans om samen de wereld een stukje schoner te maken en te houden. “Niet belerend, maar motiverend: we doen het samen!”

Een bekwame vertaler zorgde voor een Duitse versie van het verhaal. Dat bleek nodig, want voor Susanne Schattmann, die via zus Clementine inmiddels was aangezocht als illustrator voor het boek, gaf een versie in haar moedertaal beter ‘contact’ met het verhaal. “Toen ging het leven, en werd het verhaal eerst in schetsen, later in prachtige kleuren echt een beeldverhaal”, aldus Baars. “Meertje de zeemeermin ziet in het verhaal een enorm cruiseschip op bezoek komen. Dat vindt ze eerst wel leuk en spannend, maar wordt de prachtige zeetuin om haar heen bedorven door al het vuil en afval dat achteloos overboord gegooid wordt. De opruimactie die dan volgt is de rode draad van het boek, en ik vind dat Susanne dat gegeven en de sfeer er omheen werkelijk schitterend in beeld gebracht heeft.”

Uitgerekend op World Cleanup Day, zaterdag 18 september, was wethouder Egge Jan de Jonge, o.a. van onderwijs, uitgenodigd om een exemplaar van het boek ‘officieel’ in ontvangst te nemen. Dat deed hij met zichtbaar genoegen, en hij benadrukte in een kort toespraakje voor genodigden dat “de jeugd leren opruimen vooral besef moet wekken hoe belangrijk een schone leefomgeving is.” De Jonge heeft drie kinderen in de leeftijd van drie tot acht jaar. “Precies de doelgroep! Ik begin vanavond met voorlezen…” Het boek is uitgegeven bij ‘©ceesje’, per oktober te bereiken via www.ceesje.com.        

'Meertje' in het Nederlands en in het Duits
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 52 minuten geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 2 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 2 uur geleden