Afbeelding
Zeewolde Actueel

Groot onderhoud Trekkersveld I en II afgerond

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE -  Wethouder Egge Jan de Jonge brak donderdag 3 februari met een rupskraan de laatste dam tussen de nieuwe watergang langs de Spiekweg en de Hoge Vaart. Hiermee is het groot onderhoud van Trekkersveld I en II officieel afgerond.

De gemeente Zeewolde heeft vanaf de zomer 2020 samengewerkt met aannemer Dura Vermeer aan een duurzaam klimaat en daarmee een toekomstbestendig Trekkersveld I en II. De werkzaamheden bestonden in hoofdlijnen uit het vervangen en vergroten van 3,5 km riolering, het vervangen van 25.000 m2 asfalt door duurzaam asfalt (vergelijkbaar met 1100 meter autosnelweg), de aanleg van 6,5 km wadi, de kap van 130 en de aanplant van 400 bomen en de aanleg van een watergang.

(Tekst loopt onder de foto door)

Overzicht C02 besparing - Dura Vermeer

Co2 besparing
Tijdens de werkzaamheden is er onder meer gebruik gemaakt van elektrische machines en gerecyclede materialen om zo de Co2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarmee heeft Dura Vermeer 528 ton Co2 weten te besparen. “Naast dat het voor ons een heel mooi project was om aan te werken vanwege de gevarieerde werkzaamheden, is het op het gebied van Co2 besparing het 2e beste project van Dura Vermeer in de regio”, licht bedrijfsleider Marcel de Jong, bedrijfsleider Dura Vermeer toe.

Watergang langs Spiekweg
Als laatste werd de watergang langs de Spiekweg aangelegd. Om dit kunnen realiseren is samengewerkt met Tung Restaurant Zeewolde, Morssinkhof Plastics en in het bijzonder A.M. Smink B.V.. Smink heeft een stuk grond op de kruising van de Baardmeesweg en de Spiekweg aan de gemeente Zeewolde verkocht. Hierdoor was het mogelijk om de watergang aan te sluiten op de Hoge Vaart en belangrijke transportkabels te verleggen.

De watergang langs de Spiekweg heeft een wateroppervlakte van ongeveer twee voetbalvelden (1200 m2), een diepte van 2 meter en een natuurvriendelijke oever van ongeveer 750 m. Door het veranderende klimaat was de aanpassing van de watergang nodig. De neerslag neemt toe, dit zou normaal tot wateroverlast leiden. Door de aanpassing van de riolering en de aanleg van de watergang kan het overtollige water naar de watergang stromen en wordt de overlast beperkt.

Sloepenroute
De watergang zal op termijn onderdeel uitmaken van ‘De sloepenroute’. Een watergang die loopt van de Hoge Vaart via het Trekkersveld naar de Vlaamse Gaai. Daar zal de aansluiting op de Blauwe Diamant worden gemaakt. Voor sloepen en kleine bootjes is het dan mogelijk om een rondje te varen. “Maar dat staat nog op het verlanglijstje; daar moet nog wel wat voor gebeuren”, aldus wethouder Egge Jan de Jonge. “Voor nu is het fijn dat het gelukt is om dit groot onderhoud in coronatijd klaar te krijgen.”

Afbeelding
Afbeelding