Water- en walvertier
Water- en walvertier Foto: Puur Zeewolde

‘Puur’: Havendagen tóch een beetje ‘Sailwolde’

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — Het is al weer een jaar of tien geleden dat Zeewolde ’s zomers uitbundig roze kleurde vanwege de vele ‘Sailwolde’– vlaggen, die soms weken bleven hangen. Een stukje dorpse nostalgie, maar ook, met de Havendagen in het verschiet, het feest der herkenning. Want als de voortekenen niet bedriegen gaat Zeewolde in het weekend van 22 juli, al vanaf vrijdagochtend, een evenement beleven dat qua omvang en uitstraling sterk doet denken aan die havengebeurtenis van weleer. Waarom dan niet gewoon ‘Sailwolde 2.0’?

Havendagen-projectleider Bert van der Kieft blikt terug naar het ’breekpunt’ in de tijd, ofwel het moment waarop Sailwolde definitief tot het verleden gaat behoren én de oprichting van ‘Puur Zeewolde’, mei 2015, aanstaande is. “Nog maar kort daarvoor was de toeristenbelasting fors verhoogd”, legt Van der Kieft uit, “en de toeristenbranche was een beetje aan het muiten geslagen. Terecht klonk protest richting gemeente, omdat die belasting de gemeentekas behoorlijk spekte, terwijl de branche er niks van terug zag. De gemeente zag de redelijkheid van dat protest, en zo werd het idee geboren om een stichting op te richten die gesubsidieerd zou worden met een gedeelte van die toeristenbelasting, met als taak Zeewolde ‘breed toeristisch’ op de kaart te zetten. Dat werd dus ‘Puur Zeewolde’. 

Van der Kieft: “Het is natuurlijk fantastisch om, na alle corona-ellende, vanuit de Stichting Puur Zeewolde weer zo’n evenement op poten te kunnen zetten. Het kost me dik veertig uur per week, maar het is de moeite waard, en ik kan me dat gelukkig veroorloven.” Naast ‘Puur’-bestuurslid is hij ook bestuurslid van de Watersport Vereniging Zeewolde, en was in die hoedanigheid nauw betrokken bij het Sailwolde uit vervlogen tijden. Hij kan dus vergelijken. “Weet je, organisatie van zo’n evenement is vandaag de dag aan strenge regels gebonden, vooral op het terrein van veiligheid. Denk maar aan nachtbewaking, EHBO, al die dingen moeten perfect op orde zijn, en dan ontkom je niet aan het inhuren van professionals. Die gemoedelijkheid van destijds, ach, het was prachtig, maar daarmee lukt het nu niet meer.”

Vooruitkijken naar de Havendagen 2022 stemt Van der Kieft vrolijk. “Ja, het wordt groots, zowel op het water als aan de wal. Houd de berichtgeving maar in de gaten!” Is het, met al dat heerlijke water- en walvertier, dan niet gewoon de opleving van het oude Sailwolde? “Nou, ja, en nee. Kijk, aanvankelijk organiseerde ‘Puur’ in zes achtereenvolgende zomerweekenden ‘iets met water’. In 2017 kwam het idee om die wateractiviteiten te bundelen in één weekend, à la Sailwolde. Logisch dat ook het voorstel op tafel kwam om het dan maar gewoon weer ‘Sailwolde’ te noemen. Ik heb toen ‘hoho’ of zoiets geroepen, want daarmee wek je natuurlijk wel verwachtingen waarvan je niet weet of je ze wel kan waarmaken, al was het alleen maar met het oog op die sterk veranderde wet- en regelgeving voor evenementen. Daarom dus voorlopig ‘Havendagen’, met een knipoog naar ‘Sailwolde’. We pakken uit met hulp van een dikke vijftig vrijwilligers, en voor wie nog mee wil doen: meld je aan! We zijn blij met je…”