Afbeelding
Foto: Jan van de Bovenkamp

Sportvissen, nu en in de toekomst

· leestijd 1 minuut Ingezonden

ZEEWOLDE - Sportvissen is van alle tijden en een van de meest beoefende sporten in het waterrijke Nederland. Met landelijk zo’n 1.700.000 en in Zeewolde zo’n 1.800 sportvissers die jaarlijks graag een hengeltje uitgooien, heeft sportvissen een prominente plek in de samenleving. Sportvissen kan overal en is voor iedereen toegankelijk.

Om ook in de toekomst lokaal, regionaal en landelijk van deze sport te kunnen blijven genieten, bundelen Sportvisserij Nederland, de federatie Mid West Nederland, de hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’ en ongeveer 200 vrijwilligers hun krachten op diverse terreinen.

Om te kunnen vissen in de omringende wateren hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’ regelmatig contact met Gemeente, Provincie en Waterschap Zuiderzeeland. “Wij zetten ons al ruim 35 jaar in om de sportvisserij oegankelijk te maken en te behouden voor een ieder die dat wil”, aldus voorzitter Jan van de Bovenkamp. “Bereikbaar, beschikbaar en bevisbaar water is essentieel voor de beoefening van onze gezamenlijke passie. Bovendien zetten onze visserij controleurs en de regionale BOA’s zich in om ervoor te zorgen dat de sportvisserijregels gehandhaafd worden. We zijn naast de organisator van activiteiten ook de bewakers van onze rechten en wijzen ook op de plichten. Ook staan we open voor initiatieven en vragen van onze leden.”

Is er straks nog wel vis?

“Recente meldingen wijzen op vissterfte en een aalscholverinvasie in de omgeving van de Blauwe Diamant en de haven aan de Pegasus (Blauwe Diamant). Hoewel de aalscholver in Nederland een beschermde diersoort is, roept de juistheid van deze status vragen op. Al meer dan vier weken verandert de haven aan de Pegasus (Blauwe Diamant) dagelijks in een oorlogsgebied, waar vis wordt opgejaagd en door meer dan honderd vogels wordt aangevallen, beschadigd en gegeten. De beschadigde vissen liggen in het water en rondom de haven, waarbij de aalscholvers, hoe beschermde soort ook, aanzienlijke schade aanrichten. Vaak is de buit te groot en worden vissen losgelaten in of naast het water.”

Initiatieven voor de toekomst

“Op open water zijn vissenbossen een mogelijke oplossing. Momenteel onderzoeken we de haalbaarheid van een pilot eind 2024, waarbij gordijnen langs de vissteigers worden geplaatst. Dit zijn netten met een secuur gekozen maasgrote om vogels te weren en vissen een schuilplaats te bieden. Daar is nog veel onderzoek voor nodig maar het is een optie. Uiteraard staan we open voor ideeën.”

Voor meer informatie: www.visseninzeewolde.nl

Geïnteresseerden die een steentje bij willen dragen bij evenementen in een commissie of op bestuurlijk niveau kunnen contact opnemen via: secretaris@visseninzeewolde.nl