Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Yannick van Zwam voelt zich (weer) helemaal thuis bij VV Zeewolde

· leestijd 2 minuten Sport Instagram

ZEEWOLDE – Yannick van Zwam is hoopvol gestemd voor de nacompetitiewedstrijd die VV Zeewolde zaterdag speelt tegen Advendo ’57 uit Ederveen. De 24-jarige aanvaller kwam na de winterstop terug bij de club waar hij het begin van zijn juniorentijd doorbracht en heeft er zijn draai inmiddels helemaal gevonden. 

Talent

Yannick kreeg voetballen met de paplepel ingegoten. Zijn vader Wim (66) trainde diverse amateurclubs, was twee jaar hoofdcoach van eerste divisieclub TOP Oss en ging daarna bij de KNVB aan de slag (O15, O19, O20 en Olympisch elftal). In 2015 trad hij voor enkele jaren in dienst van de Amerikaanse voetbalbond. Intussen is Van Zwam sr. terug bij de voetbalbond in eigen land. “Ik weet niet anders of hij was ergens trainer”, vat zoon Yannick de carrière van zijn vader samen. Yannick zelf kwam ooit bij de F3 (tegenwoordig leeftijdscategorie JO9) binnen bij VV Zeewolde. Z’n talent werd al snel ontdekt. “Het jaar erna ging ik naar F1”, weet hij nog. “Daarna heb ik het tot de C’s volgehouden in het hoogste team te spelen: E1, D1 en C1.” Dat hij veel in zijn mars had, waren de scouts van sc Heerenveen intussen ook gewaar geworden. Yannick maakte zodoende de overstap naar de Friese jeugdopleiding. “Ik heb er drie jaar gevoetbald. Ik werd uiteindelijk net niet geselecteerd voor het standaardteam. Ik ging studeren en ben gaan voetballen bij DVS ’33 uit Ermelo. Dat laatste heb ik eveneens drie jaar gedaan. Toen heb ik om me heen gekeken in de omgeving Zeewolde. De keus was daar ergens voetballen of op een andere plek en dan ook gaan genieten van het studentenleven. Ik studeerde aan de ALO in Groningen en heb voor het laatste gekozen.”

Studentenclub

Intussen heeft Yannick zijn ALO-opleiding succesvol afgerond en werd hij gymdocent in Amersfoort. Om het behalen van zijn diploma te vieren ging hij vorig najaar enkele maanden op reis. Johan Henkes, bestuurslid technische zaken bij VV Zeewolde, had hem ondertussen echter gespot en gooide met succes maar eens een balletje op bij Yannick. Die had de laatste jaren gevoetbald bij de studentenclub Knickerbockers uit Groningen. “Een studentenclub of een serieuze voetbalvereniging, daar zit toch wel verschil tussen”, lacht de vroegere student. “In het begin vroeg ik me af of ik wel derde klasse wilde voetballen, maar ik heb er beslist geen spijt van. Ik begreep dat men hier iemand miste op de nummer 10-positie. Die plek ligt me wel, want ik heb altijd een neusje voor de goal gehad. Ik speelde de laatste jaren nummer 6, dan kom je niet zoveel bij de goal. De eerste drie wedstrijden miste ik aardig was kansen. Ze gingen er maar niet in! Na m’n eerste goal was het ijs gebroken. Ik heb nu tien wedstrijden gespeeld en zeven keer gescoord. Niet slecht, toch?”

Geen onderschatting

Yannick heeft er veel vertrouwen in dat VVZ ‘best een eind kan komen’ in de nacompetitie. “Het nadeel is dat het telkens maar één wedstrijd is, hogerop gaat het over twee wedstrijden. We hebben geluk dat we thuis mogen en mogelijk daarna nog een keer. Ik denk dat er best wat mensen zullen komen kijken. Gelet op onze kwaliteiten moeten we kunnen winnen. Natuurlijk wil ik Advendo niet onderschatten. Ze wonnen van EFC, waar wij laatst dik van verloren.” Stiekem kijkt Yannick al naar volgend seizoen. “Ik hoop natuurlijk op promotie. Qua voetbal moeten we de tweede klasse aankunnen. Er wordt daar anders gevoetbald, er is meer strijd. Met de jongens die we er hopelijk bij krijgen, kunnen we zeker voor de dag komen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding