Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stel jezelf onderstaande vragen voordat je aan een nieuwe opleiding begint

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je van plan om aan een opleiding te beginnen? Dan is dat een spannend en uniek moment. Dit geldt niet alleen voor jongeren die net klaar zijn met hun middelbare school, maar ook voor volwassenen die graag een carrièreswitch willen maken. 

Het zoeken naar de juiste opleiding is gemakkelijker wanneer je jezelf bepaalde vragen stelt en daar concrete antwoorden op hebt. Maar welke wat-vragen kun je jezelf het beste stellen voordat je begint?

Wat zijn de baankansen?

Een opleiding volgen doe je natuurlijk voor je plezier en om jezelf te ontwikkelen, maar ook omdat je in de toekomst een leuke baan wilt hebben. Onderzoek daarom allereerst goed wat de baankansen zijn, voordat je met een opleiding begint. 

In bepaalde sectoren is er veel baanzekerheid en de kans is groot dat dit in de toekomst ook nog wel even zo zal blijven. Een goed voorbeeld daarvan is de zorgsector. 

Met de opkomende vergrijzing hebben we, ook in Zeewolde, veel mensen in de zorg nodig. Gelukkig zijn er meerdere mbo opleidingen zorg en welzijn. Maar natuurlijk zijn er ook baankansen in verschillende andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de onderwijssector of de schoonmaaksector. 

Wat zijn je drijfveren?

Na je opleiding direct een baan vinden is fijn, maar je wilt ook iets doen wat bij je past. Je neemt niet alleen een baan om geld te verdienen, maar ook om jezelf te ontwikkelen of om iets te betekenen voor de maatschappij. Voordat je aan een opleiding begint, is het daarom verstandig om jezelf af te vragen wat je precieze drijfveren zijn. 

Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om veel te verdienen? Wil je werk doen waarbij je veel beweegt, zodat je je elke dag fit voelt? Wil je je creativiteit in je werk kwijt kunnen? Vind je het belangrijk om zekerheid te hebben of mag het werk ook onvoorspelbaar zijn? Als je een concreet antwoord op dergelijke vragen hebt, dan wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste opleiding te kiezen.

Wat geeft jou voldoening?

Als je met je opleiding bezig bent, moet je ook alvast aan de toekomst denken. Wat wil je voelen na een lange werkdag? Vind je het dan bijvoorbeeld fijn om geen stress te hebben? Kies dan bijvoorbeeld voor een vakopleiding of een baan in de logistieke sector.  

Of houd jij juist van een flinke uitdaging en vind je het niet erg als je werk nooit echt af is? Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om een evenementmanagementopleiding te volgen. 

Dit zijn uiteraard specifieke voorbeelden, want je kunt nog veel meer richtingen op. Onderzoek in ieder geval waar je voldoening uit haalt. Niet alleen tijdens het werken zelf, maar ook na het werk.

Afbeelding
Hengelsporters van "Ons Stekkie" kwalificeren zich voor NK met twee titels Sport Instagram 20 mei, 09:19
Afbeelding
VV Zeewolde laat in kampioenswedstrijd geen spaan heel van Swift '64 Sport Instagram 19 mei, 15:37
Kleinkoor Caprice organiseert een open repetitie voor geïnteresseerde zangers
Open repetitie bij Kleinkoor Caprice Nieuws Ingezonden 18 mei, 21:25