Afbeelding
Foto: Harry Kramer, Lokale Omroep Zeewolde

Alles komt aan bod in Nieuwjaarsconférence Mannes Schoppink

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Na de toespraak van burgemeester Gerrit Jan Gorter nam Mannes Schoppink dinsdagavond 3 januari ‘de toestand in Zeewolde’ nog een keer door. Want een toestand was het volgens hem wel in 2022…

Schoppink had naar eigen zeggen geen zin om oude koeien uit de sloot te halen. “Dan moet je er tegenwoordig precies een berekening bij doen hoeveel stikstof daarbij vrijkomt.” Wel ging hij in op de verkiezingsuitslag van maart 2022. “Bij Leefbaar Zeewolde deden ze het heel subtiel: van Sonneveld naar Zonneveld. Bij Actief Zeewolde bleef alleen Van Bruggen nog over, maar dat is ook het enige meervoud dat ze daar nog over hebben. Bij het CDA was één onderwerp in het verkiezingsprogramma heel breed uitgemeten: bouwe, bouwe, bouwe. Daar bleef alleen Bouwe van over.” Het kon ook anders. Zo had D66 aan ‘omdenken’ gedaan, door het ‘afgaan’ bij de verkiezingen om te zetten in een ‘Afghaan die op z’n saburenfluitjes carrière maakte’. 

De nieuwe raad en het nieuwe college werden uitgebreid voorgesteld en ook kwamen uiteenlopende onderwerpen als BN’er Henk Krol, de LHBTI-gemeenschap, de Small Houses bij de entree van Zeewolde, het WK in Qatar en Pietje Bell nog even voorbij. Vanzelfsprekend bleven de boeren en hun omgekeerde vlaggen evenmin onbesproken. Zo verwees Schoppink naar de jongste heikele kwesties in de plaatselijke politiek. “Er zit geen enkele boer meer in de gemeenteraad. En je merkt het gelijk: al het boerenverstand is weg.” Als men beter naar oud-wethouder Egge Jan de Jonge had geluisterd, was er volgens Schoppink helemaal geen energiecrisis nodig geweest. “Hij had nog wel contacten gehad die voor heel Zeewolde voor restwarmte hadden kunnen zorgen.” Dat er zonder de discussie over het datacenter een heel andere verkiezingsuitslag zou zijn geweest, noemde de spreker vilein het ‘Angela Huckriedeltje’. 

Elkaar meer opzoeken en meer naar elkaar omkijken, was Schoppink met  ‘All you need is love’-wethouder Erik van de Beld uit het hart gegrepen. “Maar als je elkaar wilt ontmoeten, word je door dit college het bos ingestuurd.” Met het bos in kwestie werd het G-gebied bedoeld, waarvoor B en W onlangs een bestemming hadden bedacht. Vanwege de beperkte tijd zag de conférencier zich dinsdagavond genoodzaakt veel zaken te combineren. “In Engeland hebben ze voor het eerst sinds vele jaren weer een King. Niet dat er veel veranderde, Queen staat nog steeds op nummer één.” De gehele conférence van Mannes Schoppink is terug te zien op de site van de Lokale Omroep Zeewolde.

Afbeelding