Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

De Wetering en De Richtingwijzer mogelijk verder als één samenwerkingsschool

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De openbare basisschool De Wetering en de protestants-christelijke De Richtingwijzer uit Zeewolde-Zuid gaan mogelijk fuseren en vanaf schooljaar 2024-2025 als één (samenwerkings)school verder. Ouders van beide scholen werden deze week van dit voornemen op de hoogte gesteld.

Krachten bundelen

Stichting Codenz (Christelijk Onderwijs Dronten en Zeewolde) en Stichting Ante (dat verantwoordelijk is voor openbaar onderwijs in de gemeenten Dronten en Zeewolde) slaan bij de voorgenomen fusie de handen ineen. De belangrijkste reden de mogelijkheden hiervoor verder te onderzoeken is de relatief kleine omvang van De Richtingwijzer. In Zeewolde-Zuid wordt de laatste jaren nauwelijks nog (nieuw) gebouwd, waardoor het aantal jonge gezinnen sterk terugliep. Momenteel telt de christelijke basisschool nog zo’n 90 leerlingen (in de topjaren van de school waren er dat meer dan 250). De krappe (onderwijs)arbeidsmarkt is eveneens kwetsbaar en om het risico op acuut personeelsgebrek te voorkomen, willen Codenz en Ante de krachten van hun beide scholen gaan bundelen. “Met het samengaan van de twee scholen realiseren we een krachtige, toekomstbestendige onderwijsvoorziening voor alle kinderen in Zeewolde-Zuid”, schreven de bestuurders Yzaäk Jacobi (Codenz) en Peter Taks (Ante) deze week aan de ouders van De Wetering en De Richtingwijzer. “We streven naar oprichting van een nieuwe school waarin voorstanders van openbaar en christelijk onderwijs zich welkom voelen in een zogeheten samenwerkingsschool.”

Nader onderzoek

In de afgelopen weken werden de teams, directies en medezeggenschapsraden van beide scholen reeds bij de plannen betrokken. De beide MR’en gaven daarna groen licht voor het starten van een nader onderzoek. Op dinsdag 9 april tussen 16.00 en 17.00 uur is er een inloopmoment voor ouders van/op beide scholen. De directeuren en aanwezige leden van de MR zullen hier mogelijke vragen van ouders verzamelen en waar mogelijk in een eerste nieuwsbrief over de fusie beantwoorden. Op woensdag 22 mei a.s. is er vervolgens een gezamenlijke ouderavond, waarop de voorlopige bevindingen van het aangekondigde onderzoek met de ouders zullen worden gedeeld. De avond wordt voorbereid in samenspraak met de beide medezeggenschapsraden. Mochten alle seinen op groen komen te staan is het de bedoeling dat De Richtingwijzer langzaam maar zeker intrekt bij De Wetering en er uiteindelijk les kan worden gegeven in één schoolgebouw.

Scholenkrimp

In de jaren dat er volop nieuwbouw was in Zeewolde-Zuid, waren er in de in 1987 getarte wijk vier basisscholen. In 2015 fuseerden de openbare basisschool De Kiekendief en de Daltonbasisschool De Delta, om samen verder te gaan als De Wetering. Twee jaar later sloot de katholieke basisschool De Zevenster haar deuren. De christelijke basisschool De Richtingwijzer, ooit gestart in 1988 en in april 1989 begonnen in het huidige schoolgebouw aan de Lisdodde, liep eveneens al langere tijd terug in leerlingaantal. De neutrale Omniumschool was er tussen 2019 en 2022 ook nog, maar deze school was niet specifiek gericht op Zeewolde-Zuid.