Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een gezellige high tea

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

Een high tea is een heerlijke gelegenheid om te genieten van een smakelijke selectie van thee, hartige hapjes en zoete lekkernijen, omringd door goede vrienden of familie. Het is een traditie die zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië, maar inmiddels over de hele wereld populair is geworden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een high tea precies inhoudt, de traditionele gerechten die geserveerd worden, tips voor het organiseren van een high tea en enkele alternatieve ideeën om van je high tea een unieke ervaring te maken.

Wat is een high tea?

Een high tea is een maaltijd die meestal in de middag wordt genuttigd en bestaat uit een selectie van hartige en zoete gerechten, geserveerd met verschillende soorten thee. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een high tea en een afternoon tea. Een afternoon tea wordt vaak lichter en eleganter geserveerd, terwijl een high tea een meer substantiële maaltijd is.

De oorsprong van de high tea

De traditie van de high tea begon in het Verenigd Koninkrijk in de 19e eeuw. Het was oorspronkelijk een maaltijd die genoten werd door arbeidersklasse gezinnen als een stevige maaltijd na een lange dag werken. De high tea bestond uit hartige gerechten zoals vleeswaren, kaas, brood en gebak. Later werd de high tea ook populair onder de hogere sociale klassen en werden er luxere gerechten en gebak toegevoegd.

Traditionele high tea gerechten

Bij een traditionele high tea worden verschillende gerechten geserveerd, waaronder scones, sandwiches en hartige hapjes, en een selectie van gebak en zoetigheden.

Scones

Scones zijn een klassiek onderdeel van een high tea. Ze worden meestal geserveerd met clotted cream en jam. Scones zijn een soort broodje dat licht en luchtig van binnen is en een licht knapperige korst heeft.

Sandwiches en hartige hapjes

Een high tea is niet compleet zonder een selectie van hartige hapjes en sandwiches. Populaire keuzes zijn komkommer sandwiches, gerookte zalm sandwiches, eiersalade sandwiches en hartige taartjes.

Gebak en zoetigheden

Het zoete gedeelte van de high tea bestaat uit een assortiment van gebak en zoetigheden. Denk hierbij aan petit fours, macarons, cupcakes, brownies, en andere heerlijke lekkernijen. Het is gebruikelijk om een variatie aan smaken en texturen aan te bieden, zodat er voor ieder wat wils is.

Thee en drankjes

Thee speelt natuurlijk een centrale rol bij een high tea. Er zijn verschillende soorten thee die geschikt zijn om te serveren, zoals earl grey, English breakfast, groene thee, en vruchtenthee. Het is leuk om een assortiment van thee aan te bieden, zodat gasten kunnen kiezen wat ze het lekkerst vinden. Daarnaast kunnen er ook andere drankjes geserveerd worden, zoals vruchtensappen, limonade, of zelfs een glas champagne voor een speciale gelegenheid.

Theesoorten

Er zijn vele soorten thee beschikbaar om uit te kiezen. Earl grey is een klassieke keuze met een subtiele citrusachtige smaak, terwijl English breakfast een stevigere en vollere smaak heeft. Groene thee staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en heeft een lichte en verfrissende smaak. Daarnaast zijn er nog tal van andere theeën, zoals kruidenthee en fruitinfusies, die voor een gevarieerde selectie kunnen zorgen.

Andere drankjes

Hoewel thee de ster van de high tea is, kun je ook andere drankjes aanbieden voor degenen die geen thee drinken of een alternatief willen. Denk aan versgeperste vruchtensappen, frisdranken, mineraalwater, en zelfs cocktails of prosecco voor een feestelijke touch.

De perfecte setting voor een high tea

Naast het lekkere eten en drinken is de sfeer en setting van een high tea van groot belang. Hier zijn een paar tips om de perfecte setting te creëren:

Locatie

Een high tea kan zowel thuis als buitenshuis plaatsvinden. Thuis kun je de gezellige en intieme sfeer creëren die past bij een high tea. Als je het buitenshuis wilt organiseren, kun je denken aan restaurants, theehuizen, tuinen of zelfs parken, afhankelijk van het weer en de gelegenheid. Ben je op reis naar Amsterdam? Brasserie10 is een restaurant Amstelveen met een prachtige high tea Amstelveen aanbod. 

Tafelopstelling en decoraties

Zorg voor een mooie tafelopstelling met een mooi tafelkleed, servetten en bloemstukken om de tafel aan te kleden. Je kunt ook gebruikmaken van theekopjes en schoteltjes met verschillende designs om het geheel een extra touch te geven. Kaarsen of sfeerverlichting kunnen ook zorgen voor een gezellige ambiance.

Servies en bestek

Gebruik bij voorkeur mooi servies en bestek voor de high tea. Theekopjes met schoteltjes, gebaksbordjes, een suikerpot en melkkannetje mogen niet ontbreken. Zorg ervoor dat er voldoende bestek is voor alle gerechten die geserveerd worden.

Tips voor het organiseren van een high tea

Het organiseren van een high tea kan wat planning en voorbereiding vereisen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt:

Gastenlijst en uitnodigingen

Bepaal hoeveel gasten je wilt uitnodigen en maak een gastenlijst. Stuur uitnodigingen naar de gasten met alle nodige informatie, zoals de datum, tijd en locatie van de high tea. Je kunt ervoor kiezen om traditionele uitnodigingen per post te versturen of moderne digitale uitnodigingen te gebruiken.

Menuplanning

Denk na over het menu en maak een lijst van de gerechten die je wilt serveren. Zorg voor een goede balans tussen hartige en zoete gerechten en zorg ervoor dat er voldoende keuze is voor alle gasten. Maak ook een lijst van alle benodigde ingrediënten en doe op tijd de boodschappen.

Voorbereidingen en timing

Plan de voorbereidingen goed, zodat je niet gestrest raakt op de dag zelf. Veel gerechten kunnen van tevoren worden gemaakt en bewaard, zodat je op de dag zelf niet alles tegelijk hoeft te doen. Denk aan het bakken van scones, maken van sandwiches en voorbereiden van zoetigheden. Maak een planning voor de timing van de bereiding van de gerechten, zodat alles op tijd klaar is.

Aankleding en sfeer

Zorg voor een gezellige en uitnodigende sfeer door de tafel mooi aan te kleden, zoals eerder besproken. Denk aan de bloemstukken, kaarsen en sfeerverlichting om de juiste ambiance te creëren. Zorg ook voor comfortabele zitplaatsen voor alle gasten.