Afbeelding
Erik Wallenburg

Bussen klaar… knallen maarrrr!

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – BENG! BAM! De loeiharde carbidschoten knalden oudjaarsdag achter elkaar door en waren vanuit de Zeewolderhoek tot ver in het centrum te horen.

In tegenstelling tot andere dorpen in de polder mochten in Zeewolde de carbidschieters vanaf 10 uur op deze speciaal toegewezen plek lekker losgaan. Meedoen kon alleen als men zich van te voren bij de gemeente had aangemeld. Een groep jongeren van Scouting 18+ was als eerste aanwezig. Met een tafel vol proviand, een pannetje boven het vuur, de band Normaal op de speaker en een rits van wel tien melkbussen, waren zij goed voorbereid om op een leuke manier met elkaar oudjaarsdag door te komen. De stevige wind was nog wel even een dingetje voor de wegvliegende ballen waarmee geschoten werd. Maar daar hadden de carbidschieters wat op gevonden. De een maakte gebruik van een vangnet en de ander schoot de ballen weg verpakt in een laken dat weer aan een touw vastzat, zodat de ‘munitie’ nog een beetje binnen handbereik bleef.

Nu het verboden was om vuurwerk af te steken zochten veel mensen, groepjes jongeren tot gezinnen met kinderen, hun vertier in het carbidschieten. De run op de melkbussen was dan ook aanzienlijk meldde het NOS-Journaal. Ook in Zeewolde was de animo voor het carbidschieten groot. Het stukje strandboulevard in de Zeewolderhoek stond ’s middags bijna tot aan het eind toe vol met groepjes enthousiaste carbidschieters, die daar allemaal op gepaste afstand van elkaar hun positie hadden ingenomen.

(Tekst loopt onder de foto door) 


Lars, Rémon en Sander (Zeewolde Actueel)

Ook Lars, Rémon, Sander en Veerle waren weer van de partij. “Eerst hadden we maar een bus, maar elk jaar komt er een bus bij”, vertellen de vrienden. “Dit is gewoon leuk om met elkaar te doen. We zien het als goedmakertje voor dat er nu geen vuurwerk is.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding